BİR (GENEL) YEREL SEÇİMİN ARDINDAN

Türkiye gündemini meşgul eden ve milleti ciddi anlamda gerip  endişelendiren, hem toplumun hem de liderlerin “yerel seçimden çok genel seçim” hatta “referandum” havasında geçtiğini söylediği mahalli seçimlerin üzerinden bir hafta geçti.
Türkiye halkı, hem de rekor denecek oranda sandığa giderek oyunu kullandı, siyasete ve demokrasiye katkısını  sundu. Adeta  referandum havasını soluduğumuz yerel seçimlerde kim kazandı derseniz? İlk cevabım tabiî ki halk derim. 2014 yerel seçimleri katılım oranlarına baktığımız zaman seçimin galibi seçmen oldu. Halk inandığı ve güvendiği aday ya da siyasi parti adına sandığa gitti ve oyuyla seçim sonucunu belirledi.
Makalemde; seçime katılan siyasi partilerin aldıkları oy oranını analiz etmeye çalıştım . Bu arada kesin olmamakla beraber ibaresini de kullanma gereğini duyuyorum.
 
2014 yerel seçimlerinin daha kesinleşmemiş sonuçlarına göre, ülke genelinde bir milyondan fazla oy alan partilerin (AKP, CHP, MHP, BDP ve SP) performanslarını analiz etmek için elimizde yeterli miktarda data mevcut.

AK PARTİ
 
Türkiye genelinde Ak Parti yüzde 45,6 oy aldı.Bu yüzdelik oran şunu söylüyor bizlere; “”Ak Parti bu seçimin de net galibi” . Ak Parti 2009’da yüzde 38 olan oy oranını bu kez yüzde 45’e yükseltti. Bu arada bu  sonuçlara göre seçimin mutlak galibi Recep Tayyip Erdoğan da diyebiliriz. AK Parti zafer kazanmanın sevinç ve gururunu yaşarken, muhalefeti ise hayal kırıklığına bir daha uğrattı. 30 Mart yerel seçimleri iktidarın güven tazelemesiyle sonuçlandı diyebiliriz. Millet tercihini AK Parti’den yana kullandı. 
  
BARIŞ VE DEMOKRASİ PARTİSİ
2014 seçimlerinin bir diğer kazanan partisi de bence Barış ve Demokrasi Partisi oldu. 3 Büyükşehir ve 8 ilin Belediye Başkanlığını kazandı. Daha önce alamadığı Bitlis, Ağrı ve Mardin’i de kazanarak mevcut belediyelerine kattı. Erzurum'da ise 4 yeni ilçe kazandı. Siirt ve Urfa'da ikişer ilçe kaybetti. Bitlis ve Urfa'da oy oranlarını yüzde yüze yakın bir oranda çoğalttı. Bingöl’de beklenmedik bir sürprizle karşılaştı ve yüzde 50 oranında geriledi.
HDP
Türkiye genelinde HDP yüzde 1,9 oy aldı. Bu oy oranına bakıldığında kafalarda soru işaretleri bırakmıyor değil. Kürtlerin de bu partiye onay vermediği yada benimsememesi  sonucunu  ortaya çıkarmıyor da değil.
CHP
 
Ana muhalefet partisine gelince;  önceki seçimlerde olduğu gibi daha çok büyük kent merkezleri ve deniz kıyısı partisi görünümünde olduğunu bir kez daha gösterdi bize. Güneydoğu  ve Doğu da yok zaten. Ama Orta Anadolu da da göremeyince şaşırmadım desem yalan olurdu. CHP’nin, 2009 yerel seçimlerinde yüzde 23 olan oy oranını, 2014’te yüzde 28’e çıkarması bence bir başarı değildir.Sanırım bunu bir başarı sayıp övünen kişilerin zekasından da şüphe ederim. Kaybetmesini tarihinde ilk kez ülke genelinde sağa doğru bir eksen kayması yaşamasına bağlayan kişilerin sayısı az değil. Somut örnek verecek olursak, Ankara'da kırk yıllık Ülkücü Mansur Yavaş'ı aday göstermesi eksen kayması yaşadığını desteklemiyor mu?
 
HÜDA-PAR
 
Yeni kurulan ve ilk kez seçime giren Hüda-Par genel itibariyle beklenen açılımı yapamadı. Başka pencereden bakıldığı zaman bu ilk  seçimde, varlığını bölge insanına hisettirmekti hedefi. Bunu bir nebze de olsa başardı diyebiliriz. İlk seçiminde her yere seçim büroları açması ise seçim arenasındaki ciddiyetini siyasi rakiplerine bu yarışta ben de varım dedi.Güneydoğu'da üçüncü siyasi güç olduğunu aldığı oy sayısıyla  gösterdi bize. .
 
MHP
MHP de CHP ile aynı durumda. Ülkenin orta kesimlerindeki birkaç il ve kıyılarda var. Oda Güneydoğu ve Doğu da yok.
 

Ve netice;
 
Ak Parti, Türkiye genelinde yüzde 45 civarında oy alarak seçim galibiyetine bir yenisini daha ekledi. Seçimin diğer kazanan partisi Barış ve Demokrasi Partisi oldu. CHP yüzde 28’i bile göremeyerek muhalefette kalmaya devam edecek gözüküyor. MHP eski oy oranın da kaldı.Hüda-Par Güneydoğu'da üçüncü siyasi güç olduğunu ilk seçimde gösterdi.
 
Bundan sonraki seçimlerde, partilerin karşılıklı hoşgörü, sevgi, saygı ve anlayış içerisinde bir seçim yaşamaları ve yaşatmaları temennisiyle.
 
 
Kalın sağlıcakla…

YORUM EKLE