“ArtukBey’den Selahattin Eyyubi’ye Kudüs” konusunun ele alındığı sempozyumun açılış konuşmalarını, MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, Mescidi Aksa İmamı ve Eski Kudüs Müftüsü Dr. Şeyh İkrime Sabri ve BeytülMakdis Çalışmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Abdülfettah el-Awaisi yaptı.
Modern dönemler sonrasında kutsanan bilimin karanlık ve endişe uyandıran bir yanının da; bilimin ilim, irfan ve iffet denklemlerinden uzaklaşıp materyalist alana taşınması ve sömürünün alacak haline geldiği bugünkü dünya düzeninin stratejileri çerçevesinde bilimsel olarak belirlenen ve bizleri Orta Doğu’lu olmaya iten bilimsel teorilerin varlığına dikkat çekerek açılış konuşmalarına başlayan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar,
“Bizi yola çıkaran temel unsur, Beytülmakdis’teki işgalin önemli ayaklarından birinin “bilim” olması ve işgalin teorik alanda da yürütülmesiydi. Beytülmakdis’e yönelik zihinlerimizde baskın olan anlayışlar değerlendirildiğinde aslında teorik ve bilgi temelli bir işgalle de karşı karşıya olduğumuz görülecektir. Dolayısıyla işgal altındaki toprakları özgürleştirme mücadelemizin önemli bir ayağını da, bilimsel çalışmalar oluşturmalıdır. Bu sempozyum ve sempozyuma katkı sunan paydaşların faaliyetlerin de tam olarak bu amaca matuf faaliyetler olduğunu düşünüyorum.”dedi.
İsraVakfı’nın 3 yıllık programına katılıp mezun olan MAÜ öğrencilerine diploma vereceklerini söyledi.
Mescid-i Aksa’nın meydanlarında, merkezinde ve çevresinde bulunan,ruku ve secdeleri ile buraya sahip çıkan Müslüman kardeşlerin selamlarını ileterek konuşmalarına başlayan Mescidi Aksa İmamı ve Eski Kudüs Müftüsü Dr. Şeyh İkrime Sabri, İsrail güçlerinin 2 haftadır eski Kudüs'teki baskılarını iyice arttırdığını belirterek,
" Evlerinin kaydı Mescid-i Aksa'ya 500 metre mesafede olanların dahi Mescid-i Aksa'ya girişlerine izin verilmiyor. Yahudiler eski Kudüs'e hiçbir engel olmadan istedikleri gibi girebiliyor. Burak Duvarı'nda istedikleri gibi ibadet edebiliyor. İsrail'in korona virüsü bahane ederek ırkçı ve ayrımcı uygulamalarla eski Kudüs'ü Müslümanlardan arındırmak istediğini ve kendi dini törenlerine hazırladıklarını görüyoruz" dedi.
Beytülmakdis’e yönelik gayretlerinin hiçbir zaman son bulmayacağını aktaran Sabri,
“BeytülMakdis bizim hayatımızın eksenindedir. Müslümanların akidesinin bir parçasıdır ve medeniyetlerinin sembolü, şiarıdır. Rabbi-l Alemin, Mescid-i Aksa’nın yeryüzünün göğe ve gök yüzününde yere açılan kapısı olmasını kararlaştırmıştır. Beytülmakdis,Mekke’yimükerrere ile Medine’yi münevvere ile iman bağı ile bağlıdır.Beytülmakdis’e karşı yapılan bir kusur ve görevede yapılan bir eksiklik, bu iki şehre de yapılmış kusur anlamına gelir.”dedi.
Beytülmakdis sempozyumun düzenlenmesinin kendisine mutluluk verdiğini ve dava edindiği Kudüs çalışmalarının hala devam etmekte olduğuna dair kendilerine ümit verdiğini aktaran Sabri, BeytülmakdisÇalışmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Abdülfettah el-Awaisi’ninçalışmalarını takdire şayan bulduklarını ve MAÜ İbrahim Özcoşar’ındagayretlerinden dolayı kendilerine minnettar olduklarını ifade etti.
‘artuklu.edu.tr/canlı, youtube.com/mauniv ve instagram.com/artuklu.universitesi’ linklerinden İki gün boyunca canlı olarak takip edilen sempozyumun kapanış konuşmasını yapan BeytülMakdis Çalışmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Abdülfettah el-Awaisi, Mardin'in Kudüs'e en çok benzeyen şehir olduğunu bu bakımdan sempozyumun Mardin'de düzenlemeyi çok istediklerini fakat pandeminin buna engel olduğunu belirtti.