Bu çerçevede Genel Başkan Bülent YILDIRIM, Çözüm Süreci’nin dünü, bugünü ve geleceği hakkında değerlendirme yapmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu İnsani Yardım Derneği Başkanları ile bir araya geldi. Mardin İnsani Yardım Derneği Başkanı Mehmet TİMURAĞAOĞLU ve yönetim kurulu üyesi Musa ÖZTÜRK’ünde katıldığı Toplantıda YILDIRIM, temsilcilerden Çözüm Süreci ve bölgedeki son gelişmelerle ilgili görüşlerini aldı.
Görüşmelerin sonunda Çözüm Süreci’ne katkı sağlamak amacıyla hazırlanan bildiriyle ilgili önemli bölümler kamuoyuyla paylaşıldı. Heyet adına açıklamayı Bülent Yıldırım yaptı. Yıldırım, Çözüm Süreci ile ilgili sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderiyle görüşen temsilcilerin edindikleri verileri toplantıda aktardıklarını söyledi. Çözüm Süreci ile ilgili anket yaptıklarını ve bunun sonucunda bir rapor hazırladıklarını kaydeden Yıldırım, raporu da birkaç gün içerisinde kamuoyu ile paylaşacaklarını belirtti.
Bülent Yıldırım daha sonra Elazığ’daki iş adamları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Burada Çözüm Süreci’nin önemine vurgu yapan bir konuşma yapan Yıldırım, Kürt meselesinin Mescid-i Aksa meselesiyle aynı olduğunu, İsrail Türkiye’nin Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerini karıştırarak Mescid-i Aksa’yı rahatça yıkmayı planladığını anlattı.
“Çözüm süreci herkesi aşmıştır, halk karar vermiştir”
Yıldırım, şöyle devam etti: “Çözüm Süreci; hükümeti, PKK’yı, örgütün diğer kanatlarını ve diğer sivil toplum kuruluşlarını da aşmıştır. Artık Çözüm Sürecine halk karar vermiştir. Çözüm Süreci’ni isteyen halktır. Halk şu düşünceyi ortaya koymuştur. Eğer Çözüm Süreci’ne hükümet, örgüt veya başka gruplar bir sekte vurursa, halk bunun karşılığını ya sandıkta ya da gönlünden çıkararak verecektir. Çünkü halk barışı özlüyor, barışı istiyor. O nedenle bütün taraflara dillerine dikkat etmesi gerektiğini duyuruyorlar. Çözüm sürecini de esir etmemeli taraflar. Herhangi bir şeyde ‘bak çözüm sürecini durdururum’, ‘bak bu konuda görüşmelerden çekilirim’ diyecek bütün söylemleri reddediyorlar.”
“STK ve kanaat önderlerinin görüşleri alınmalı”
Halkın çözüm süreciyle ilgili sadece hükümetin ve örgütün görüşmesini yetersiz gördüğünü dile getiren Yıldırım, bunun dışında sivil toplum kuruluşları ve kanaat önderlerinin de görüşlerinin alınması gerektiğini ifade etti.
Türk-Kürt kardeşliği Ortadoğu'daki oyunları bozacak
Çözüm sürecini sadece iki tarafa indirgeyen bir yaklaşımın gelecekteki Türk ve Kürt halkına yapılabilecek büyük bir haksızlık olduğunu kaydeden Yıldırım, “Çünkü Ortadoğu’daki oyunları bozacak olan bölgedeki Kürt-Türk kardeşliğidir ve çözüm sürecinin de başarıya ulaşmasıdır” diye konuştu.