Çatışmanın Çözümünde Yerel Medyanın Rolü” Konulu Toplantı İstanbul'da Yapıldı

ULUSAL

Democratic Progres İnstitue (DPI) tarafından İstanbul Cezayir Restoran’da “Çatışmaların Çözümünde Yerel ve Bölgesel Medyanın Rolü” konulu yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıya medyanın tanınmış yüzlerinden Ali Bayramoğlu (Moderatör), Cengiz Çandar, Savaş Muhabirliği yapmış Dr. Paul Moorcraft, Yavuz Baydar, KONDA Araştırma şirketi Genel Müdürü Bekir Ağırdır, Hilal Kaplan, Bejan Matur’un yanı sıra USTAD Başkanı Ahmet Akgül, yerel ve bölgesel medya temsilcileri ile parlamentodan katılımlar oldu.

USTAD Başkanı Akgül, mutfağın gerçek sahipleri olan yerel medya mensupları ile yılların birikim ve tecrübesine sahip gazetecileri bir araya getirmek suretiyle düzenlenen bu toplantıda, Mr. Paul’un “Bir muhabirin görevi tanıklıktır. Tanıklık yapmalı ki, politikacılar: biz neler oluyordu bilmiyorduk demesinler” sözünün anlamlı olduğunu söyledi.

Toplantıda, Medyanın kullandığı dilin önemi, korku üzerine kurulu habercilik konusu, Ulusal basın mutfağına her gün gelen yaklaşık 4-5 bin haberden 100-110 tanesinin ne şekilde seçildiği, 2007 sonrasında büyük gazetelerde risk, dehşet, korku, felaket türünden kelimelerde yaşanan patlamaya kadar bir çok konuya değinildi.

Yerel medyanın maddi sorunları aşması için gerekli düzenlemelerin bir an önce yapılması gerektiğini söyleyen USTAD Başkanı Akgül, OHAL döneminde haberlerini ulusal medyaya taşımaya çalışan yerel medyanın bir takım sansürleme ve baskılara maruz kaldığını belirterek, “Dün devletin uyguladığı OHAL baskısı vardı. Bugün de mahallenin uyguladığı BUHAL baskısı var. Habur meselesinde yapılanları şov olarak yansıtan medya, çözümün yaklaştığını gören halkın merkezi iradeye gösterdiği sevinç gösterilerini ya yayınlamak istememiş, ya da yayınlayamamıştır. Şemdinli’de sivil ölümlere karşı kepenk kapatan vatandaş vb. çözüme giden haberlerin yapılması iktidar taraftarlığı ile suçlanıyorsa, orada mahalle baskısı var demektir.” Şeklinde konuştu.

Londra merkezli bir düşünce kuruluşu olup, çatışma alanlarında demokratik bir çözüm ortamını geliştirmek amacından yola çıkan Democratic Progres İnstitue (DPI), önceki aylarda Galatasaray üniversitesinde düzenleyeceği toplantıdan sonra, hakkında oldukça spekülatif haberler yüzünden üniversitedeki toplantıyı iptal etmişti.


USTAD Sosyal Medya ve Basın Masası
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.