KÜRT TARİHİ DERGİSİNİN 4.SAYISININ KAPAĞINDA ÜSTAD BEDİÜZZAMAN YER ALIYOR

TANITIM

Prof. Dr. Mesut Yeğen’in genel yayın yönetmenliğinde yayımlanan Kürt Tarihi, 4.sayısında, Üstad Bedüizzaman Said-i Kürdî’yi kapak dosyasında ele aldı. Sinan Hakan’ın arşivlere dayanarak yazdığı makalede, “Cumhuriyet’i kuranların gazabına uğrayan Said-i Kürdi (Nursi) Cumhuriyeti kuranlarının seleflerinin takdirine mazhar olduğunu gösteriyor.”

  “Dördüncü sayıda çok önemli yazılar var. Özkan Gökcan ve Sedat Acar’ın ‘Haberlerin Ağında Dersim’ yazısı zamanın elitinin 1937-1938 katliamını nasıl gerekçelendirdiğini ve Dersim’i nasıl ‘gördüğünü’ gösteren kıymetli bir çalışma. Hasan Akboğa bir zamanlar Türkiye Kürtleri için çok önemli bir deneyim olan Erivan Radyosunu hatırlatıyor. İsmet Konak ise, biraz kıyıda kalmış ve halen çalışılması gereken bir mevzuyu, Sovyet Kürtlerinin sürgün hikâyesini yazdı.”

Ayrıca, Seyîdxan Kurij, 1925 Ayaklanmasına, Azadi ve Hoybun’un çalışmalarına katılmış ve 1942’de idam edilmiş Sehdîné Telha (Sadi Ağa)’nın torunu Sadin Şehsuvaroğlu’yla, dedesini konuştu. Mehmet Bayrak, “Suriye meselesinin Cumhuriyet eliti için teşkil ettiği önemi pek güzel gösteren bir gizli belgeyi, Hasan Reşit Tankut’un 1947’de kaleme aldığı ‘Gizli Suriye Raporu’nu yayıma hazırladı.” Seda Altuğ’un Suriye sınırının (xet) etno-politiğini irdelediği yazısı derginin önemli dosyalarından biri olarak göze çarpıyor.

2 aylık periyotlarla yayımlanan Kürt Tarihi’nin abone ve iletişim hattı: 0 216 317 87 00

Haber: Vecdi Demir

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.