MARDİN'DE AŞI KAMPANYASI BAŞLIYOR

SAĞLIK

Polio (Mop-Up) Aşı Haftası 18 Kasım – 24 Kasım 2013 “İki Damla Aşı, İleride Olmasın Gözyaşı” “Herşeyin Başı Sağlık, Sağlığın Başı Aşı”

Poliomyelit virüsünün meydana getirdiği ve felçle (paralitik poliomyelit) zaman zaman da ölüm ile sonuçlanabilen bir hastalıktır. Bir zamanlar tüm dünyada görülebilen çocuk felci, bu hastalığın dünyadan yok edilmesi için başlatılan yoğun aşılama kampanyaları sonucunda dramatik bir şekilde azalmış günümüzde sadece birkaç ülkede görülür olmuştur.

Çocuk felci virüsü sadece insanlarda bulunur ve kişiden kişiye, bu virüsü taşıyan kişilerin dışkıları ile kirlenmiş yiyecekler ve su yolu ile ve daha nadiren solunum yolu ile bulaşmaktadır.
Ilıman iklimlerde polio virüs enfeksiyonu yaz aylarında artar. Poliovirüsü çok büyük bir hızla yayılan bir virüstür. Hasta kişiyle aynı evde kalan çocuklara yayılma oranı %100, erişkinlere bulaşma oranı %90’ın üzerindedir. Polio Eradikasyon Programı’nda amaç vahşi polio virüsünün yok edilmesidir.1988 yılında başlatılan programın temel stratejilerinden biri de destek aşılama çalışmalarıdır.

İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneği olan virüs, bakteri v.b. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak yada bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen ve uygulanması ilgili hastalıklara karşı insanlarda bağışıklık kazandırıp hastalıklardan koruyan maddelere AŞI denmektedir.

 

Aşılama bireyleri korumaktan daha fazlasını yapar; hastalığın bir kişiden diğerine yayılımını önleyerek tüm toplumu korur. Yoğun aşılama sadece difteri ve tetanoz’un gelişmiş ülkelerde görülme oranını azaltmakla kalmamış, çiçek gibi tehlikeli bir hastalığın dünya üzerinden, çocuk felcinin ise tüm Amerika ve Avrupa kıtaları ile Güneydoğu Pasifik bölgesinden silinmesini başarmıştır. Bu büyük başarı ile bugün dünya çapında yaklaşık 1.1 milyar USD kazanç sağlanmaktadır.

Ülkemiz Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi ile birlikte 21 Haziran 2002 tarihinde “Poliodan Arındırılmış Bölge” olarak sertifikalandırılmıştır. Ancak, halen bazı ülkelerde virüs dolaşımı devam etmektedir.

 

29 Ekim 2013 tarihinde DSÖ’nden yapılan açıklamadan anlaşıldığı üzere, Suriye’de vahşi çocuk felci virüsünün varlığı ve buna bağlı vakalar olduğu teyit edilmiştir. Suriye ile olan uzun sınırımız ve içinde bulunulan durumdan dolayı nüfus hareketleri nedeniyle, Ülkemiz poliovirüs importasyon riski altındadır. Suriye ile sınır olan illerde 0-59 ay yaş grubuna en az bir ay ara ile iki tur halinde Oral Çocuk Felci Aşısı (OPA) uygulaması öngörülmüş olup birinci tur uygulamanın 18-24 Kasım 2013 tarihleri arasında yapılması planlanmıştır. Uygulama kapı kapı dolaşılarak mopping-up (silip-süpürme) stratejisi ile gerçekleştirilecektir. Aşı olmanın insani boyut taşıdığı da dikkate alındığında;

 

“Aşılama her çocuk için yaşamsaldır,

her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı vardır.”




Sizlerden Beklentilerimiz;

• Aşılamanın önemini her fırsatta vurgulayalım.
• Çocuklarımızın aşılanmasını sağlayalım. Aşılanma şansını kaçıranlar var ise aşılanmaları için Sağlık kuruluşlarına götürelim.
• Sağlıklı bir toplumun gereği için aşılama hizmetinin vazgeçilemez olduğu bilincini tüm kesimlere ulaştıralım.
• Aşılama ile sağlıklı bir geleceğe doğru çocuklarımızla birlikte sağlıklı adımlar atalım.
• Erişkinlerde ve risk gruplarındaki bağışıklama çalışmalarını destekleyelim.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.