2000 yılında Nusaybin Belediyesi’nin çabaları sonucunda Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi (Kültür İnanç Parkı)’nde çalışmalar başlatıldı. İlk 2 yıl boyunca alandaki çalışmaları finanse eden Nusaybin Belediyesi, gerek tekniki gerekse de lojistik her türlü katkısını günümüze kadar devam etti. 2000 yılından beri Nusaybin Belediyesi’nin de ortağı olduğu Kültür İnanç Parkı’nda yapılan çalışmalar sonuç verdi.
Dünya Miras Listesi, UNESCO Dünya Miras Komitesi tarafından belirlenen ve tüm dünyada öncelikli olarak korunması için çalışmalar yapılan kültürel ve doğal varlıkların yer aldığı bir liste olarak biliniyor. UNESCO bu faaliyetlerine ilişkin olarak 190 ülke ile anlaşma imzaladı. 2013 yılı itibarıyla dünya genelinde UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne kayıtlı 981 kültürel ve doğal varlık bulunuyor. Bunların 759 tanesi kültürel, 193 tanesi doğal, 29 tanesi ise karma varlık.
UNESCO Dünya Miras Merkezince 15 Nisan'da yapılan değerlendirme sonucunda Dünya Miras Geçici Listesi'ne kabul edilen alanlar şöyle: "Anadolu Selçuklu Medreseleri (Konya, Kayseri, Sivas, Erzurum, Kırşehir), Anavarza Antik Kenti (Adana), Kaunos Antik Kenti (Muğla), Kızkalesi (Mersin), Arslantepe Arkeolojik Alanı (Malatya), Kültepe Arkeolojik Alanı (Kayseri), Çanakkale ve Gelibolu 1. Dünya Savaşı Alanları (Çanakkale), Eflatunpınar Kaya Anıtı (Konya), İznik (Bursa), Mahmutbey Camii (Kastamonu), Ahi Evran Türbesi (Kırşehir), Titus-Vespasianus Tüneli (Hatay), Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi (Mardin)"
Geçici liste nedir?
Geçici liste ise Dünya Miras Listesi için ön adım olarak kabul ediliyor. Geçici listeler hazırlanırken varlıkların Dünya Miras Komitesi'nce belirlenen kriterleri karşılama durumları ile mimari, tarihi, estetik ve kültürel, ekonomik, sosyal, sembolik ve felsefi özellikleri de dikkate alınıyor. Bu listede yer alan varlıklara ilişkin hazırlanan adaylık dosyaları Dünya Miras Komitesi'ne sunuluyor.