Ancak tüketiciler, haklarını bilme konusunda maalesef yeterince bilgi sahip değiller. Mardinli tüketiciler, satıcılarla ilgili problemlerini kanuni yollardan değil eski yöntemlerle çözmeye çalışıyor.
İLKHA mikrofonlarına konuşan vatandaşlar, aldığı üründen memnun kalmadığı zaman alışveriş yaptığı mağazaya geri verdiklerini, almadığı zaman da elinde kaldığını, bunun için şu ana kadar tüketici hakem heyetine başvurmadıklarını söylediler.
“Daha önce hiç başvuruda bulunmadım”
Şu ana kadar Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne başvuruda bulunmadığını ve böyle bir derneğin yerini bilmediğini aktaran Hakan Yılmaz, “Aldığım mal ayıplı çıktığı zaman direk gidip aynı yere iade ediyorum. Bunun için şu ana kadar Tüketici Hakem Heyetine başvurmuş değilim. Böyle bir yerinde olduğunu biliyorum ama nerede olduğunu bilmiyorum.” dedi.
“Mağaza sahibi vicdanlıysa değiştiriyor, yok değilse elimizde kalıyor”
Abdullah Arslanhan ise genellikle ihtiyacına göre tüketim yaptığını, ihtiyacı dışında bir ürün almadığını söyledi. Arslanhan, “İhtiyacım olan bir mal aldığımda eğer sıkıntılıysa aynı mağazaya gidip değiştirilmesini istiyorum. Eğer mağaza sahibi vicdanlıysa değiştiriyor, yok değilse elimizde kalıyor. Açıkçası haklarımızı bilmiyoruz ve böyle bir sorunla karşılaştığımızda nereye başvuruda bulunacağımızı bilemiyoruz.” diye konuştu.
“Ürün bozulduğu zaman ‘siz bozmuşsunuz’ diyorlar”
Hacı Salih Akdoğan da şunları söyledi: “Tüketirken genel olarak markaya değil de gücümüze bakıyoruz. Gücümüzde neye yetiyorsa onu alıyoruz. Tüketici haklarımız şudur: herhangi bir ürünü aldığımız zaman 3 yıl garanti veriyor. Ancak 2 yıl sonra bozulduğu zaman ve götürdüğünüz zaman kabul etmiyor ve bizde telefonla falan çözmeye çalışıyoruz. Tüketici hakları dedikleri bir kurum var herhalde oraya da başvurulabilir. Ancak şu ana kadar başvuruda bulunmamışım. Zaten daha önce bundan haberimiz yoktu, yeni yeni öğreniyoruz.”
“Tüketici olarak haklarımız var ama soran kim?”
İhtiyacına göre tükettiğini, israfın da haram olduğunu hatırlatan Zeyni Altun, “Sadece bir ürün alırken değil yeme ve içme konusunda da dikkat edilmesi gerekir. Fazla masraf haramdır. Eğer ki sen de fazla varsa öteki komşuna ver. Tüketici olarak haklarımız var ama soran kim, dinleyen kim? Alınan ürün bozuk çıkarsa vicdanına kamış, ya değiştirecek ya da diyecek ki, ‘fabrika böyle yapmış, benim suçum değil.’ Tüketici Hakem Heyeti’nin olduğunu sizden öğrendim ama garibana bir şey yok, bunu aklından çıkar. Sadece ve sadece zalimlere var. Yok, hakem heyeti yok mahkeme, bırak bunları işin yoksa bu sefer git gel. Gideceğim adama diyeceğim ki ‘bu malın bozuk çıktı.’ Değiştirmezse ne yapacağım. Ne tüketici ne hak hukuk.” ifadelerini kullandı.
“Tüketici olarak kanuni haklarımızı bilmiyoruz”
Vatandaşlardan Zeynel Abidin Topal da tüketici olarak kanuni haklarını pek bilmediklerini söyledi. Topal, “Ben tüketim yaparken kaliteli olmasına dikkat ediyorum. Tüketici Hakem Heyeti’ni biliyorum ama haklarımız nelerdir pek bilemiyoruz. Aldığımız mal bozuk çıktığında ve satıcı geri almadığında Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuruda bulunulduğundan haberimiz var ancak tam olarak nasıl başvuruda bulunulur ve haklarımız tam olarak nelerdir onu bilemiyoruz.” dedi. (M. Salih keskin – İLKHA)