Binlerce yıldır ev, cami, kilise, manastır, medrese ve anıtlarda işlenerek kullanılan Mardin taşının yeniden hayat bulması için Halk Eğitim Merkezi bünyesinde ve İŞKUR desteğiyle “Sanata Ayna Tutanlar” adıyla bir taş işlemeciliği kursu açıldı.
Taş işlemesine kadın eli değdi
Mardin’de Savurkapı Mahallesinde açılan Taş İşlemeciliği Atölyesi’ne kayıt yaptıran 13 kişiden 10’unun bayan olması dikkat çekiyor. Kadınlar, unutulmaya yüz tutmuş taş işlemeciliği sanatının yeniden canlanması için harekete geçtiklerini belirterek, ‘Taş İşlemeciliği Kursu’na kayıt yaptırdıklarını söylediler.
Cansız taşa hayat veriyorlar
Aralarında genç kızlarında bulunduğu kursiyerler, bir yandan taş işleme sanatını öğrenirken, bir yandan da kurstan aldıkları günlük yevmiyle ailelerine ekonomik açıdan katkı sağlıyorlar.
Cansız taşlara adeta hayat veren kursiyerler, Arapça Allah lafzı, Allah Resulünün mübarek ismi, bereket duası, su damlası ve değişik figür ve motifler kullanıyorlar.
İŞKUR Müdürü: Bu sanat diri tutulmalı
Taş İşlemeciliği Kursu’nun Meslek Edindirme Kursları adı altında açtıklarını söyleyen İŞKUR Mardin İl Müdürü Mehmet Akın, kursta 13 kişinin eğitim gördüğünü söyledi. “13 kursiyerimizden 10’u bayandır.” diyen İl Müdürü Akın, “Taş işletmeciliği sanatını icra ederler; malumunuz geçmişten bugüne kadar hep erkekler yaparlardı. Ama günümüzde gördüğünüz gibi kursumuzda kursiyerlerimizin 4’te 3’ü bayandır. Kendi icra ettikleri bu kurstan, sanattan çok memnundurlar. İyi ki bu kursu açtık. İŞKUR olarak inşallah bu kursların devamını da getirmeye çalışacağız. Bu sanatı diri tutma adına elimizden ne geliyorsa yapmaya çalışacağız.” dedi.
Veysi Usta: Yetkililerden destek bekliyoruz
Kursun 4 ay devam edeceğini ve 3’üncü haftaya girdiklerini açıklayan Taş Ustası Veysi Duva, “Kursumuz güzel gidiyor, kursumuz üçüncü haftasını doldurdu. Yalnız kursumuz 4 ay devam edecek, 4 ay süresince sanata elverişli olmuyor. İşin devam etmesi lazım… Tabi İŞKUR’a da bu arada teşekkür ediyoruz. Yalnız bu sanatın yürümesi için büyüklerimizden destek bekliyoruz. Bunu yetkililerimizden, büyüklerimizden istirham ediyoruz; bizi desteklesinler. Bu sanatın ölmemesi için katkıda bulunmaları gerekir. Sayın Başbakanımız Mardin’e teşrif ettikleri zaman Yusuf Ustamıza o zaman ‘Çarıklı Profesör’ diye hitap etmişti. Ve hatta sayın valimize de talimat vermişti. Ama maalesef Başbakanımız ayrıldıktan sonra o söz sözde kaldı. Bu sanatın devam etmesini bekliyoruz.” diye konuştu.
Taş sanatı Mardin’e değer katıyor
4 yaşındaki kızıyla birlikte kursa katılan ev hanımı Muazzez Ütülü ise “İyi ki bu taş işlemeciliği kursu var. Kızım ile birlikte geliyorum, oda çok sevdi. Buradan ayrılmak istemiyor. Bu sanat Mardin’e değer katıyor. İŞKUR’a teşekkür ediyorum.” dedi. (M. Salih Keskin – İLKHA)
Taşı dantel gibi işliyorlar!
Taşı dantel gibi işliyorlar!
MARDİN
Mardinli kadınlar, ellerine aldıkları taşları dantel gibi işliyorlar.
Paylaş: