MÜSİAD Mardin şube Başkanı Mehmet Ali Dündar'ın kısa bir konuşma yaptığı toplantıda, 5 aylık bir çalışma sonucunda planladığı bu istişare toplantısında, güneş enerjisinin Türkiye coğrafyasındaki zenginliği dile getirilerek, bununda yenilenebilir enerji alternatifleri arasında irdelenmesini istedi. Dündar,” İlimiz enerji potansiyeli açısından zengin bir konumdadır. Madencilik alanında keşfedilmemiş bakir yataklarımız bulunmaktadır. Ancak bilindiği gibi su kaynakları ve ormancılık alanında Mardinimiz yeterli güce sahip değildir. GAP’ın bitirilmesiyle her ne kadar bir sosyo- ekonomik bir değişim yaşayacaksak da, elimizdeki kullanılmaya hazır enerji kaynaklarımız üzerinde yoğunlaşmalıyız. Bunun başında da çok yüksek potansiyelde olan Güneş Enerjisi gelmektedir. Çıplak dağlarını bitki deseniyle kaplayamayan Mardin, dağlarını enerji panelleriyle donatabilir. Bu zenginlik gözümüzün önünde iken Mardinli iş adamlarımızın mutlaka güneş enerjisi konusunda yatırıma yönelmelidirler. MÜSİAD Mardin şubesi olarak Enerji ve Çevre sektör kurulu toplantımızı Mardin de yapmamızın en büyük nedeni de Güneş enerjisi zenginliğimizi tekrar hatırlama ve hatırlatmadır” dedi.
Dündar “ bilindiği üzere 2013 yılında Güneş Enerji sistemleri lisans başvuruları başlayacaktır. Bu konuda Mardinli yatırımcılarımızın lisans başvurusu konusunda ilgili olmalarını beklemekteyiz. MÜSİAD Mardin olarak iş adamlarımıza her türlü destek ve danışmanlık desteğini vermeye hazırız” Diyerek konuşmasını sonlandırdı. Toplantıdan çıkacak verimli sonuçların kamuoyu ile paylaşılıp güneş enerjisinden biran önce yararlanılmasını temennisi ile katılımcılara teşekkür etti.
MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektörü Kurulu Başkanı Mustafa Albayrak, konuşmasında Türkiye'de, yıllık enerji tüketiminin 400 milyar kilovat saat olduğunu oysa güneş enerjisinden yılda ortalama 500 milyar enerji alınabileceğini ancak bundan yararlanılamadığının altını çizdi. Türkiye'de 4-5 Mega Wat gibi komik gelebilecek bir enerjinin güneşten alınabildiğini de vurgulayan Albayrak, "Boşa giden bir enerji türümüz var. Tıpkı Su akar Türk Bakar tezinde olduğu gibi. Güneşte de yenilenebilir enerjinin çok yüksek oranlara tekabül edecek rakamlar var. Bunun dikkate alınmasını ve güneş panellerinin özellikle Ak Deniz ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi illerinde kurulması kaçınılmazdır. Buralarda çok yüksek oranlarda güneş ışığı ve yaydığı ısı var. Boşa gitmesi bizleri üzüyor" dedi.
Mardin Erdoba Elegance otelinde yapılan toplantıya Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu'da katıldı.
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu ise, Türkiye'de enerji sektörüne 60 milyar Dolar harcama yapıldığını işaret ederek, "Bugün cari açığın büyük dilimi enerjiye ayrılan nakdi kaynaklardır. Bunların başında da doğalgaz ve petrol ithalatı gelmektedir. Türkiye'de enerji tüketimi artıyor. Avrupa Birliği ülkelerinde de durum farklı değil. Onlarda enerjinin yüzde 60'ını doğal gaz ithalatı ile sağlıyor. Bu nedenle gün geçtikçe artan enerji ihtiyacının yenilenebilir tür ve alternatifleri üzerinde daha çok araştırmalar ve yatırımlar gerektiriyor. Türkiye bugün dünyanın enerji geçiş merkezi konumdaki stratejik bir konumdadır. Güneş enerjisi de mutlaka tüm yönleri ile masaya yatırılmalıdır. Bundan ülkenin yayarına olacak sonuçların fazlası ile çıkacağından fazlası ile de eminim" diye konuştu.
Panel sonrası MÜSİAD tarafından yayınlanan bildirgede “Güneş Enerjisinin doğru ve faydalı bir biçimde kullanılmasıyla Türkiye’nin çok ciddi bir enerji potansiyeline sahip olabileceği vurgulandı. MÜSİAD tarafından açıklanan bildirgede yeralan bazı çarpıcı başlıklar şöyle;
Günümüzde Herkes Kendi Elektiriğini Üretebilir
Son yasal düzenlemeler neticesinde 500 kW ‘a kadar olan Yenilenebilir Enerji uygulamaları için Lisans zorunluluğu bulunmuyor. Günümüzde Elektrik Abonesi olan herkes (her gerçek veya tüzel kişi) lisanssız elektrik üretim tesisi kurabilir, kendi elektriğini kendi üretebilir. Üretilen elektriğin ihtiyaç fazlası kısmı için de 10 süreyle alım garantisi sağlanmıştır. Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisi için uygulanacak alım fiyatı 13,3 ABD Doları cent / kWh.
Ülke Genelinde Yeni Sektörler ve İstihdam Alanları Oluşacaktır
Bu uygulama prensip olarak yaygın ve etkin kullanımı olan Dünya uygulamaları ile aynıdır. Bugüne kadar gelişemeyen Güneş Elektriği sektörünün önü açılmış, gerek tüketiciler gerekse yatırımcılar için uygun altyapı ve cazip fırsatlar sağlanmıştır. Uygulamaların yaygınlaşması ile birlikte ülke genelinde çok yeni sektörler ve istihdam imkanları da oluşacaktır.
Güneş Enerjisi Yerli ve Sonsuz Enerji Kaynağımızdır
Çevre dostu Güneş Enerjisi tamamen bize ait yerli ve yenilenebilir, sonsuz enerji kaynağımızdır. Bugün için şanslı iklim kuşağındaki ülkemizin güneş potansiyeli ve güneşten elektrik üretimine sağlanan tarife desteği yabancı yatırımcıların ilgisini çekmektedir. Ülke çapında pazar, ticari işbirliği, keşif, arazi ve yatırım olanaklarını araştırmaktadırlar.
Güneşten elektrik üretimi için toplumda yaygın ilgi olduğunu görüyoruz. Ancak yeterli yerli referans olmaması ile bilgi kirliliği, geçici de olsa güncel sıkıntı ve riskler olarak görülmektedir. Dışa bağımlılığı azaltıp, kaynak çeşitlendirmesine giderek arz güvenliğini arttırmak için yeni alternatifimiz güneş enerjisine gerekli önemi vermeliyiz.
Güneş Enerjisi Karlı Bir Yatırım Alanıdır
Düşen ekipman maliyetleri ile ülkemizin fazla güneş potansiyeli göz önüne alındığında karlı bir yatırım ve cazip amortisman süreleri bizleri beklemektedir. Bilindiği üzere konvansiyonel kaynaklara dayalı elektrik üretim maliyetleri tüm dünyada sürekli artmaktadır. Güneş elektriğinin birim kWh fiyatı, zaten sürekli olarak yükselmekte olan geleneksel şebeke elektriğinin birim kWh fiyatını ( yani şebeke paritesini - grid parity ) yakaladığı an artık bu teşviklere de gerek kalmayacağı öngörülmektedir.
Kayıp Kaçak Oranı Düşecektir
Tüketimin olduğu yerde üretim yapılacağı için kayıp-kaçak oranı düşecektir. Elektrik üretim, iletim, bakım ve işletme gibi kalemlerdeki kamu kaynaklarında çok ciddi tasarruflar sağlanacaktır.Yenilenebilir Enerji Konusunda Branşlaşma Sağlanmalıdır
Kısa ve orta vadede yerel işgücü için teknik eğitim programları başlatılabilir. Mesleki okullarda Yenilenebilir Enerji konusunda branşlaşma sağlanabilir. Toplumu bilgilendirme ve çalışır-işlevsel demo sistemlerin yaygınlaşmasına öncelik verilmelidir. Bilgi kirliliği ile standardizasyon alanlarına azami önem verilmeli. Finans sektörü de Güneşten Elektrik Üretimine özel uzun vadeli kaynak, kredi, fon yöntemleri geliştirilmelidir.