MÜSİAD MARDİN LETONYA- LİTVANYA İŞ GEZİSİNE KATILDI

MARDİN

Türkiye - Litvanya İş Forumu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayelerinde Türk 120 işadamının ve 160 Litvanyalı işadamının katılımıyla Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta gerçekleştirildi.

Türkiye- Letonya ve Litvanya iş gezisi ve forumlarına MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar ile Genç MÜSİAD Başkanı Gazi Yıldız katlım sağladılar.

Verimli geçen iş gezisinde ikili, görüşmelere yoğun ilgi sağlandığını belirten Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar bu görüşmelerin Ülkemize çok olumlu katkılar sunduğunu dile getirdi.

Dündar “ MÜSİAD’ımızın organize ettiği iş gezisi, iş forumları ve ikili görüşmeler tek kelimeyle mükemmel bir süreç olarak tamamlandı. Letonya ve Litvanya ekonomik yapıları ile Ülkemizin ekonomik yapıları ve büyüklükleri arasında çok büyük farklar olmasına rağmen, bu ülkeler ile ticaret yapma imkanlarının olduğunu gözlemledik. Sayısız firma ile yaptığımız ikili iş görüşmelerinde Mardin’imizden de bu ülkelere ihracat yapma şansımızın da olduğunu gördük. Özellikle tarımsal ürünler ve hayvancılık alanlarında iş birliği yapabilecek bir potansiyel olduğunu gördük. Her iki ülkede de az sayıda Türkiye’li yatırımcının varlığı, orada yatırım yapmak isteyecek iş adamlarımız için bir kolaylık göstergesidir” dedi.

MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Mehmet Ali Dündar “ Letonya’nın iki milyon dolayındaki nüfusu ile 4 milyar dolarlık ülke bütçesi ile Litvanya’nın 3,5 milyon dolayındaki nüfusu yatırım yapmak için bir avantaj sağlamaktadır. Özellikle Litvanya’ya Mardinli girişimcilerimizin yatırım yapması daha kolay görünüp, Litvanya pazarı Avrupa birliğine bir geçiş kapısı olarak da kullanılabilir. Genç nüfusumuzun bu ülkelerde yapabileceği sayısız iş alanı bulunmaktadır. Bu anlamda Mardinli genç girişimcilerimizin bu ülkelerde yapmayı düşündükleri yatırımlar konusunda kendilerine her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Genç MÜSiAD Mardin Şube Başkanı Gazi Yıldız ise “ Letonya’daki nüfus sayısının 2 milyon civarında olmasına rağmen özel ve kamu üniversitelerinin sayısı 100’ü geçmektedir. Bu da ülkedeki eğitim olanaklarının iyi olduğunu ve bu ülkelerdeki eğitimli insan sayısının iyi olması yapılacak iş birliklerinde büyük avantaj sağlamaktadır. Genç İş adamları olarak ülkemizin büyük ticaret hacmini ziyaret ettiğimiz bu ülkelerde de yatırıma aktarabileceğimizi düşünüyorum” dedi.


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayelerinde Letonya ve Litvanya'ya 120 Türk işadamından oluşan ticari heyetle giden MÜSİAD, Letonya'dan sonra Litvanya'dan da yeni işbirliği kararları ve çok sayıda ticari anlaşmalarla döndü. Vilnius'taki İş Forumundan sonra gerçekleştirilen (B2B) karşılıklı iş görüşmelerinde, Letonya'daki yaklaşık 800 iş görüşmesine ilave olarak, Vilnius'ta da yaklaşık 1.000 iş görüşmesi gerçekleştirildi.

MÜSİAD Genel Başkanı Nail OLPAK, "Çözüm süreci ile başlayan ve İsrail'in Türkiye'den özür dilemesiyle devam eden olumlu havanın, bir kredi derecelendirme kuruluşunun kredi notumuzu arttırmasıyla teyid edildiği günlerde, 3 ay sonra AB Dönem Başkanı olacak Litvanya'da 120 Türk işadamı ve 160 Litvanyalı işdamıyla yaptığımız İş Forumu, AB ile azalan ticari ilişkilerimizi arttırmakla kalmayacak, startejik olarak Türkiye'nin AB yolunda hızla ilerlemesini de sağlayacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk işadamlarına Avrupa Birliği üyesi ülkelerde uygulanan "vize haksızlığının" sona erdirilmesi için gerekli adımların atılmasını beklediklerini söyledi. Litvanya temaslarının ikinci gününde katıldığı Litvanya - Türkiye İş Forumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Gül, "Avrupa Birliği, Latin Amerika'daki Brezilya ile bile, daha üyelik müzakerelerine başlamamış ülkelerle bile vize muafiyeti anlaşmaları imzalarken, Türkiye gibi büyük bir ekonomi ile bunu yapmaması büyük bir noksanlıktır" şeklinde konuştu.

VİKİNG TRENI PROJESİ

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Viking Tren Projesi imzalanacak ve buradan yola çıkacak trenler Karadeniz üzerinden Türkiye'ye, Türkiye'den de Ortadoğu başta olmak üzere birçok coğrafyaya ulaşacak. Aynı şekilde Türkiye'den gelen trenlerin de buralara direk gelebilmeleri mümkün olacak" diyerek Litvanyalı işadamlarını Türkiye'ye yatırım yapmaya çağıran Gül, "Türkiye, son 10 yıl içerisinde AB ortalamasından 5 kat daha fazla büyümüştür" dedi. Türkiye'nin ekonomik hinterlandının çok geniş olduğunu ifade eden Gül, Litvanyalı işadamlarının Türk meslektaşları ile bu coğrafyalarda ortaklıklar yapabileceklerini söyledi. Gül, "Türkiye'nin potansiyeli büyük, bu potansiyeli değerlendirmek sizin elinizdedir" diye konuştu.

"DÖNEM BAŞKANLIĞIMIZDA KATKIYA HAZIRIZ"

Litvanya Cumhurbaşkanı Grybauskaite de, forumun açılışındaki konuşmasında, Türkiye'den Cumhurbaşkanı Gül ile gelen heyetin
büyüklüğünün önemli olduğunun altını çizerek, "İş Forumundaki görüşmeler ve toplantılar da ülkelerimiz ve halklarımız arasında daha iyi bir diyaloğun oluşturulması için önemli bir adım olacaktır" ifadesini kullandı.
Hem Litvanya, hem de Türkiye'nin Avrupa yolunu seçtiğini belirten Grybauskaite, sözlerine şöyle devam etti: "Litvanya Türkiye'nin AB'ye üyeliğini kuvvetle desteklemektedir. Bizler Litvanya'nın dönem başkanlığı esnasında Türkiye'nin üyelik müzakerelerini desteklemek için elimizden gelen her türlü katkıyı yapmaya hazırız. AB ile Türkiye arasındaki daha yakın işbirliği, katılım müzakerelerinde kaydedilen ilerleme ve vize serbestliğinin sağlanması aynı zamanda halklar arasındaki ilişkilerin de güçlenmesi hem AB'nin hem Litvanya'nın hem de Türk halkının menfaatinedir." dedi.
Türkiye ve Litvanya'nın Avrupa kıtasının kuzey ve güneyinde stratejik konumlarda bulunduğunu anımsatan Grybauskaite, "Bu konumlar özellikle ulaştırma, lojistik ve transit sektörleri olmak üzere daha büyük bir işbirliği potansiyeli teşkil etmektedir. Bugün imzalanacak olan mutabakat zaptı ve Viking Projesi kapsamında daha güçlü işbirliği aracılığıyla Baltık Denizi bölgesinin Karadeniz'e ve Hazar Denizi'ne bağlanılması konusunda önemli adım atılacak" diye konuştu.

NAİL OLPAK: "TİCARİ İLIŞKILERIMIZE YENI BIR İVME KAZANDIRMAK İÇIN BURADAYIZ"

MÜSİAD Genel Başkanı Nail OLPAK, "Letonya'dan sonra Litvanya ile de ticari ilişkilerimize yeni bir ivme kazandırmak amacıyla buradayız. Aslında biz MÜSİAD olarak bu bölgede uzun bir zamandır aktif olarak faaliyet gösteriyoruz. 2011 ve 2012 yıllarında da yine işadamları heyetleriyle hem Vilnius, hem de Riga'ya ziyaretler düzenlemiş, İş Forumları yapmış ve karşılıklı anlaşmalar imzalayarak, bir nevi bugünkü ziyaretin altyapısını hazırlamıştık. Böylece Baltık Bölgesindeki etkinliğimizi daha da arttırdık.'" dedi.

"Bu forum, her iki ülke iş dünyası için önemli fırsatlar ve kazanımlara vesile olacak. Litvanya ile aramızdaki ticaret hacmindeki artış hepimizi sevindirmektedir. İkili ticaretimiz, diğer Baltık ülkelerine göre daha yüksektir ve Türkiye ile Litvanya arasındaki ikili ticaret hacmi, 2011 yılında 420 milyon ABD doları, 2012 yılında ise 500 milyon ABD dolarına yükselmiştir, ancak biz bunu yeterli bulmuyoruz ve 2015 yılına kadar en az 2 katına çıkarılmasını hedefliyoruz" dedi.

Genel Başkan OLPAK, "Ülkemizden Litvanya’ya ihraç edilen ürünler arasında mücevherat, tekstil ürünleri, otomotiv ve yan sanayi, beyaz eşya. Litvanya’dan ithal ettiğimiz başlıca ürünler arasında ise demir ve çelik, mobilya ve mineral yakıtların yeraldığı bilgisini aktardı.

“MÜSİAD olarak sahip olduğu yasal düzenlemeler, görece düşük üretim maliyetleri ve yüksek ihraç potansiyeli ile Litvanya’yı AB üyesi ve AB pazarına üretim yapmak için uygun bir zemin olarak görüyoruz ve üyelerimizin buradaki yatırımlarını arttıracaklarına inanıyoruz” diyerek Türk işadamlarina seslendi.

OLPAK, her iki ülkede iş forumuna katılan işadamlarını ikili iş görüşmelerinde yeni ortaklık girişimlerinde bulundukları için kutladı.
"120 işadamıyla geldiğimiz Litvanya, 3 ay sonra AB Dönem Başkanı olacak. Litvaya'nın büyük önem verdiği Viking Treni Projesi çalışmaları devam ediyor. Bu proje ile, Baltık ve İskandinav ülkelerinin, Türkiye ve Ortadoğu'ya bağlantısı sağlanacak" diyen OLPAK, Letonya ve Litvanya ticari heyetlerine katılan işadamlarının, Letonya ve Litvanya'nın işgallerine net olarak karşı çıkan bir milletin ve devletin üyeleri olarak, AB sürecinde desteklerini beklediğini ifade etti. İş Forumlarımızda yapılan anlaşmalar ve bağlantılar da bu yolda ekonomik anlamda gerekli altyapıyı oluşturmakta olduğumuzu görüyor ve mutluluk duyuyoruz" şeklinde konuştu.

YENİ PROTOKOLLER VE ANLAŞMALAR İMZALANDI

Litvanya İş Forumunun ardından ilk olarak MÜSİAD ile Litvanya Sanayiciler Konfederasyonu arasında işbirliğine dair mutabakat zaptı imzalandı. Daha sonra TRT ile Litvanya Devlet Televizyonu arasında işbirliği protokolüne imza atıldı. Son olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Litvanyalı meslektaşı Rimantas Sinkevicius tarafından, ulaştırma ve lojistik alanında işbirliği protokolü imzalandı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.