Mardin Müzesinden Muhteşem Tanıtım

MARDİN

Mardin Müze Müdürlüğünce hazırlanan “Mardin’in Sesleri” adlı filminGalası 25 Aralık 2015 tarihinde Mardin Atatürk Kültür Merkezinde yüzlerce davetlinin katılımıylayapıldı

Galaya, Vali yardımcısı Ali Güldoğan,ArtukluÜniversitesi Genel Sekreteri Şahin Arpağ,Deyruzafaran Manastırı Metropoliti Saliba Özmen, kurum amirleri Stk temsilcileri ve 500 davetlinin katılımı ile gerçekleşti. Yapımcılığını Müze Müdürü Nihat Erdoğan’ınüstendiği filmin yönetmenliğini Cem Barışcan, müzik yönetmenliğini ArtukluÜniversitesi Müzik bölümü araştırma görevlisi Mahir Mak ve aranjörlüğünü ise Kenan Yılmaz üstlendi.Fotomobil ve Mardin Müzesi işbirliği ile çekilen Mardin’in sesleri filminde geleneksel Mardinmüzisyenlerininyansıra Erkan Çanakçı, Zafer Taşdan, Polat Akarçay gibi profesyonel sanatçılarda yer aldı. Mardin’in binlerce yıllık somut ve somut olmayan kültürel mirasının kültürel çeşitliliğinin görünür kılınarak, tanıtılması koruması ve yaşatılması amacı ile hazırlanan Mardin’in sesleri filminde Mardin’in geleneksel üç halk ezgisi, 48 müzik sanatçısı tarafından Türkçe, Arapça, Süryanice, Ermenice ve Kürtçe olarak seslendirildi. müze personeli ve gönüllülerin desteği ile Yaklaşık 1 yıl sürdürülen çalışmalar neticesinde ortaya çıkan filmde kültür varlıklarının, kültürel çeşitliliğin kültürel mirasın yanı sıra somut olmayan kültürel miras taşıyıcılarıda görünür kılındı. Filmin galasında bu taşıyıcılarile projede yer alan katılımcılar içinplaket töreni düzenlendi. Filmingösteriminin ardından Sanatçı Erkan Çanakçı ve Reyhani Müzik Ekibi Mardin Müziği Konseri verdi. Galada Mahalli yemeklerin ikram edildiği bir kokteyl de düzenlendi.

Mardin Müze çalışmaları ve film hakkında açılış konuşması yapan Müze Müdürü Nihat Erdoğan:“Mardin Müzesinin topluma yönelik müze modeli olarak Türkiye Çağdaş müzeciliğinin en iyi temsilcilerinden birisiolduğunu” belirterek son 5 yıl içinde Müzenin yürüttüğüarkeolojik kazı, restorasyon ve konservasyon çalışmaları, müzecilik ve eğitim faaliyetleri ile somut olmayan Mardin Kültürel Mirasının müzeleşmesi için yapılan projelere ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.

Dünyada Müze eğitimi uygulamalarının en iyi örneklerinden birisinin Mardin Müzesinde olduğunu ve 2014 yılında bu dalda Sydney’de dünya birinciliği kazandıklarını belirten Erdoğan “müze koleksiyonu ile ziyaretçi arasında bağ kurma sürecinin tamamını kapsayan müze eğitim çalışmalarını 6 yıldır kesintisiz sürdürdüklerini ve 50 binin üzerinde öğrencininbu eğitimlere katıldığını belirtti. Müze eğitimi çalışmaları ile çocuklarda doğal ilgi, merak, yaratıcılık, eleştirel düşünme becerisi, hayal gücü ve keşif eğilimlerini geliştirmeyi hedeflediklerini dile getirdi. Kültürel mirasını tanıyan, koruyan ve yaşatan farklılıklara saygı gösteren, demokrasi bilinci edinmiş, paylaşımcı ve kendisiyle barışık, bilime değer veren müze kültürlü nesillerin yetişmesiniMardin Müzesi’nin amacı olduğunu” söyledi. Müze Müdürü Nihat Erdoğan, “Mardin Müzesi’ni ilham perilerinin uçuştuğu, görünmeyenin fark edilmeyenin öyküsünün anlatıldığı, “sorunlara çözümlerin üretilmesine yönelik sergilerin açıldığı, dönüşümün ve tarafsızlığın temel ilke sayıldığı, yerelin ulusala ve küresele taşındığı, tarihin bütün katmanlarının birleştirildiği bir mekan olduğunu belirti. Müzenin yeni bilgi ve gerçeklerin üretildiği, farklılıkların algılandığı ve geliştirildiği, hoşgörü ve barışın tesis edilip pekiştirildiği, tarihin boğmadığı, nesnelerin değil öykülerin sunulduğu, kolayca ulaşılabilen ve yararlanılabilen, yasakların değil özgürlüklerin geçerli olduğu, yaşamın bütün kesim ve alanlarının yer aldığı, çağdaş yönetim biliminin esaslarına göre yönetilen bir kurum olduğunu”ifade etti.

“Mardin Müzesi’nde insanın merkez kabul edildiğini, sistemin buna göre oluşturulduğunu, ziyaretçi ile aynı dili konuşma kaygısının önemsendiğini, her türlü yaşam etkinliğinin kolaylıkla gerçekleştirilebildiğini” anlattı. “Müzenin koleksiyonu, Arkeopark’ı, ihtisas kütüphanesi, laboratuvarı veçok türlü araştırma, uygulama olanaklarıyla geçmişin özümlenerek bugünün kavrandığı geleceğin kurgulandığı bir kültür, sanat ve bilim merkezi haline geldiğini” belirtti. Müzenin sınırlarının ve kapsamının kentlilerle birlikte belirlenmesi gerektiğine inandığı ifade eden Erdoğan “Müzeler Yaşamları Değiştirebilir” sloganı ve topluma hizmet bakış açısıyla halkın yaşantılarını değiştirmek için bilgilendirerek, danışarak, birlikte karar vererek, birlikte hareket ederek, bağımsız girişimleri destekleyerek müzenin Mardin’de varlığını sürdüreceğini” söyleyerek konuşmasını tamamladı.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.