Farklı ve özgün bir bakış açısıyla değişik baskı, kolaj, resim ve fotoğraf tekniklerinin kullanıldığı 50’den fazla çalışmanın yer aldığı sergide; masalsı unsurlar, imgeler ve semboller sanatsal bir özenle kullanılarak, imgeleşmiş figürlerin birer yoğunlaşmış karaktere dönüştürülmesi sağlanıyor.
Sergide yer alan eserler arasında aile fotoğraflarına müdahale ederek tuval bezlerine bastığı siyah-beyaz renkleriyle ışığın ve gölgenin oluşturduğu insan formu üzerinden ifadede saklı yoğunluğun aktarıldığı çalışmalarda, Türkiye’nin büyük sosyal değişimler yaşadığı zaman diliminin karakterleriyle sanatseverlerin tanışması hedefleniyor.
Mardin taş mimari geleneğinin korunup, sanatsal etkinliklere uygun şekilde tasarlanarak hizmete giren tarihi “Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Galerisi”nde sergilenen ve çağdaş sanatta zamanlar arası etkileşimlerin de yer aldığı sanat eserlerinde, galerinin geçmiş ve gelecek arasında bir köprü ve bellek mekânı olması özelliğini devam ettirmesi, ziyaretçiler tarafından büyük bir beğeniyle karşılandı.
“Geçmiş, Gelecek” konulu resim sergisinin açılış kokteylinde çalışmaları hakkında basın mensuplarına bilgi aktaran Prof. Zekiye Sarıkartal, elle tutulur olanın büyü ile araştırılması olarak tanımladığı eserlerinin, Türkiye’de 1960 sonrası oluşmuş yaşamda sıradan bireyin üzerinden döktürdüğü kurşuna takılmış hisleri betimlercesine bir duruş sergilediklerini ve aynı zamanda evrende kaybolmuş insana dair tekinsizlikleri de yansıttığını ifade etti.
Mardin Artuklu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin pek çok uygarlığın köklü tarihsel ve kültürel birikimlerini miras almış bir bölgede konumlandığını belirten Dekan Zekiye Sarıkartal;
“Bu birikimin modern sanat yöntemleriyle yoğrularak evrenselle buluşturulmasını Güzel Sanatlar Fakültesi olarak bir zorunluluk olarak görüyoruz. Bir zaman tünelinde yaşıyor olduğunuzu hissettiren bu mekânda düzenlediğimiz “Geçmiş, Gelecek” başlıklı bu sergimiz geçmiş fikrinin nasıl okunması ve yorumlanması gerektiğine dair önemli öneriler getiriyor.” dedi.
Çok yönlü ve üretken bir sanatçı olarak tanımladığı Zekiye Sarıkartal’ ın eserlerini sergilemenin ve sanatseverlerle paylaşmanın çok güzel bir his olduğunu anlatan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay ise Sarıkartal’ın bir kadının ve bir sanatçının taşıyabileceği sınırsız bir duyarlılıkla, geçmişinden taşıyıp getirdiği her şeyi; duyguları, hatıraları ve nesneleri büyük bir dikkat ve özenle eserlerinde ele aldığını söyledi.
Rektör Omay, sergide mekanın sanatın üretimine dahil edilip enstalasyon anlayışıyla hareket edildiğine dikkat çekerek,
“Böyle bir sanatçı ve akademisyenin Mardin Artuklu Üniversitesi’nde çalışıyor olması, bizler için gurur ve mutluluk verici bir şey. Serginin sanatseverlere güzellikler getirmesini ve Güzel Sanatlar Fakültemizin daha nice büyük işlere imza atmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.
Mardin Artuklu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Zekiye Sarıkartal’ın bir çeşitlilik içerisinde pigment baskı, fotoğraf, suluboya, kurşun kalem gibi farklı ifade alanlarının en dikkat çekici örneklerini bir araya getiren “Geçmiş, Gelecek” başlıklı sergisi 26 Haziran 2013 tarihine kadar sanatseverleri ağırlamaya devam edecek.