Gazeteciliği öğrencilere anlattılar

MARDİN

Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Kadir Üründü ile Mardin Life Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nezir Güneş, Kızıltepe Şehit Şeyhmus Demir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından düzenlenen Kariyer Günü Tecrübe Paylaşım programı kapsamında öğrencilere Gazetecilik Mesleğini tanıttılar.

ızıltepe Şehit Şeyhmus Demir Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Nihal Arı Öztürk'ün daveti üzerine konferans salonunda gerçekleştirilen programa okul idarecileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Kariyer Günü Tecrübe Paylaşım programı konuşmacıların tanıtılmasıyla başladı. Daha sonra programın açılış konuşmasını yapan Mardin Life Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Nezir Güneş, öğrencilere gazetecilik tarihi hakkında bilgi verdi.

Kendisinin Silopi’de öğretmenlik yaptığı sırada basınla tanıştığını ve daha sonra öğretmenliği bırakarak gazetecilik mesleğini sürdürdüğünü ifade eden Güneş: “Gönüllü olarak mesleğe başladım. Daha sonra sadece bu mesleğe yöneldim. 15 yıldır Mardin’de gazeteciliğe devam ediyorum” dedi.

Osmanlı ile birlikte Türkiye’nin de düzenli özel gazeteyle geç tanıştığını kaydeden Güneş, Gazeteci kavramının genel bir ifade olduğunu radyocu, internet editörü, muhabir, yazar veya televizyoncuya da gazeteci diye hitap edildiğini belirtti.

Üniversitelerde Gazetecilik Bölümlerinin de olduğunu ve öğrencilerin bu bölümlere nasıl gidebileceği hakkında da bilgi veren Güneş: “Ancak istatistikler bu bölümü bitirenlerin yüzde 12’sinin mesleğe yöneldiğini diğerlerinin ise başka mesleklere gittiğini gösteriyor. Aktif medyada veya tanıdığımız bildiğimiz birçok ünlü gazetecinin Gazetecilik mezunu olmadığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Öğrencilere çok okuma ve yazmaları tavsiyelerinde de bulunan ve gittikleri her yerde mutlaka gördüklerini yazmasını, düzenli olarak günlük tutmalarını isteyen Güneş: “Yazmak ve okumak insanı fikir sahibi yapar ve olgunlaştırır. Yazmıyorsanız bir adım geridesiniz. Dünyanın en büyük yazarlarının da kullandığı ilk cümleler sizin yazılarınız gibidir. Mutlaka yazın ve kaleminizle bazen inatlaşın” şekline konuştu.

-ÜRÜNDÜ: GAZETECİNİN EN BÜYÜK ÖDÜLÜ HAYIR DUASINDA YER ALMAKTIR
Güneş’ten sonra BYEGM tarafından yılın köşe yazarı seçilen Mardin Gazeteci ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı ile Mardin Life Gazetesi Sorunlu Yazı İşleri Müdürü Kadir Üründü konuştu.

Mardin’in ilk İnternet Gazetesi Mardin Life’nin kuruluş süreci ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Üründü, Gazetecilerin mikrofonu alıp salonlara hitap etmek yerine dertlerini, kederlerini, düşüncelerini veya fikirlerini kalemden kağıda ve artık Klavyeye dökerek halka ulaştırğını aktardı.

25 yıldır Muhabir, Radyo ve TV programcılığından sonra Mardin Life’ı kurarak yollarına devam ettiklerini kaydeden Üründü: “Memleketimizin bir tanımı var. Kadim kent diye tanınır. Kültürler bir arada yaşar. Mardin gibi şehirler çok azdır. Kürdü, Türkü, Arabı hep birlikte kardeşçe yaşıyor. Bu değerlerimizi olabildiğince güçlendirmek istiyoruz. Bu değerlerimize zarar getirecek haberler için zaman zaman kendi aramızda otokontrol sistemi uyguluyoruz. Bölgemiz hep ölüm, öldürme, kan davasının, hep olumsuz şeylerle anılmasını istemiyoruz. Maalesef iyi veya güzel şeyler gazetelerde kendine çok güzel yer bulmuyor. İşte biz bazen o olumsuzu geri tepiyoruz. Olumsuz yayınların önüne geçiyoruz. Yapılan haber memleketimize olumsuz yansıyacaksa birkaç süzgeçten geçiriyoruz.” dedi.

-“GAZETECİ HERKESİN KAÇTIĞI YERE GİTMEYE ÇALIŞIYOR”
Gazetecilik mesleğinin zor ama heyecanlı bir meslek olduğunu aktaran Üründü, ancak meslek yapılırken her zaman vicdanla hareket edilmesi gerektiğini kaydetti.

Muhabirin her zaman kendini haberini yaptığın kişinin yerine koyması gerektiğini, empatinin çok önemli olduğunu bildiren Üründü: “Gazetecilik mesleği aslında çok hayırlı işlere vesile olan bir meslektir. Gazetecinin en büyük ödülü hayırlı dualarda yer almaktır. Bu mesleği yaparken önce vicdan ve Allah korkusu sonra memleket sevdasının önemli katkısının olduğunu düşünüyorum. Olay nerede gazeteci oradadır. Gazeteci için mesai yoktur. Herkesin kaçtığı yere gazeteci koşarak gitmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.

20 yıl önce gazetecilikte yaşanan sorunlar, haberin gazetelere ulaşması veya muhabirin habere ulaşmasının zorluklarını anlatan Üründü, medyanın internetle birlikte hızlı gelişimi hakkında konuştu.

-“NE OLURSA OLSUN MUTLAKA YAZIN”
Konuşmasında kendisinin ilk yazdığı yazılar hakkında bilgi veren Üründü, yazarlığa 25 yıl önce küçük dörtlükler yazarak başladığını söyledi.

Meslekte 25 yılın sonunda Başbakanlık Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) tarafından yapılan yarışmada Türkiye’nin en iyi yazarı seçildiğini hatırlatan Üründü: “25 yıl önce başladığım köşe yazarlığında geçen yıl Türkiye’nin en iyi köşe yazarı seçildim. Bu ne der o ne der, yazayım mı yazmayım mı demeden yazın. Yapacağınız denemelerle çok iyi okuyan ve yazan birler olacaksınız. Doktor mu olursunuz sağlıkla ilgili makale yazarsınız. Eğitimci mi olursunuz eğitici makaleler yazarsınız. Yazmanın hiç bir şekilde zararı yok. Yazın, yazın ama mutlaka yazın. Okuyalım yazalım boş zamanımız sosyal medyada değil yazıyla geçirelim. Sosyal medyaya takılmayın, bakmayın, paylaşmayın demiyorum. O da olsun ama kesinlikle bağımlısı olmayın. Her türlü bağımlılık gibi sosyal medya da bu kötü alışkanlıkların ve bağımlılıklardan bir tanesidir. Günümüz artık teknoloji çağı, bu teknolojiyle barışık olalım, okuyalım, araştıralım, eksik yönlerimizi mutlaka tamamlayalım. Bilmek, bilgi sahibi olmak nerede, hangi görevde olursanız olun, farkındalık oluşturmanız için işinizi kolaylaştıracak, sizlere artı bir değer katacaktır."dedi
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.