Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Ölçü ve Tartı Aletlerini Ticari amaçlar için kullanan Esnaf ve Sanayicilerin Ölçü ve Ölçü Aletlerinin Periyodik Muayenelerini yaptırması ve Seri İmalat yapan veya Sanayi Sicil Belgesi olan esnaf sanayicilerin yerine getirmesi gereken hususlar konusunda bir duyuru yayınladı. Konuyla ilgili yapılan yazılı basın açıklamasında şu uyarılarda bulunurdu:
İlimizde Ölçü ve Tartı Aletlerini Ticari amaçlar için kullanan Esnaf ve Sanayicilerimize İdari Yaptırım (para cezası) ile karşılaşmamaları amacıyla önemle duyurulur.
Bilindiği üzere 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu, ilimizde bulunan ölçü ve tartı aletlerini ticari amaçla kullanan esnaf ve sanayicilerimize bazı sorumluluklar yüklemektedir.
Ölçü ve Ölçü Aletlerinin Periyodik Muayenesi 3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununa göre; ölçü ve ölçü aletlerinin belirli sürelerde periyodik muayeneye tabi tutulması zorunlu olup, damga süreleri dolmuş bulunan ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayenelerinin yaptırılması için beyanname verme süresi, 28 Şubat 2014 Cuma günü mesai saati bitiminde sona erecektir.
24.07.1994 tarih ve 22000 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren Ölçü ve Ölçü Aletleri Muayene Yönetmeliği’nin 9.maddesinin (a) fıkrasına göre;
10 yıllık damga süresini doldurmuş Elektrik, Su, Doğalgaz sayaçları ile 2 yıllık damga süresini doldurmuş hassas kütle ölçüleri, 5 kg’dan yukarı kütle ölçüleri, hassas mekanik tartı aletleri; okuma, çıktı verebilme veya başka elektronik cihazlarla bağımlı çalışabilme özelliğine sahip elektronik tartı aletleri, maksimum kapasitesi 2000 kg’dan fazla olan tartı aletleri, hububat muayene aletleri, demiryolu yük ve sarnıçlı vagonları, taksimetre, naklimetre, akaryakıt ölçek ve sayaçları ile likit petrol gazı (LPG) sayaçlarını bulunduran kişi ve kuruluşların, ölçüler ve ayar yönünden bağlı bulundukları Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerine,2 yıllık damga süresini doldurmuş uzunluk ölçüleri (tek parçalı ağaç metreler), akıcı maddeler için hacim ölçüleri, kuru taneli maddeler için hacim ölçüleri, 5 kg’a kadar (5kg dahil) hassas olmayan kütle ölçüleri, yay ve elektronik tertibatı bulunmayan maksimum kapasitesi 2000 kg’a kadar (2000 kg dahil) mekanik tartı aletlerinden; masa terazileri, asma teraziler, tek kollu kantarlar, ibreli teraziler ile maksimum kapasitesi 2000 kg’a kadar (2000 kg dahil) elektronik tartı aletlerini bulunduran kişi ve kuruluşların, ölçüler ve ayar yönünden bağlı bulundukları Grup Merkezi Belediye Ölçüler ve Ayar Memurluklarına, bir dilekçe ile müracaat etmeleri gerekmektedir. Ölçü ve Ölçü aletlerinin muayene ve damgalarını yaptırmayanlar hakkında aşağıda belirtilen cezai müeyyideler uygulanmaktadır.
3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu’nun 15. maddesinin(c) bendi gereğince;- Damgası kopmuş, bozulmuş veya damga süresi dolmuş her bir ölçü aleti için 1.521,- TL idari para cezası verilir. Ayrıca bu ölçü aletlerine el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesine karar verilir. Bu nedenle, Ölçü ve Ölçü Aletlerinden muayene ve damgalama süresi dolan cihazlar için İl Müdürlüğümüze ait Bankaların hesaplarına ve Valiliğimize ait Muhasebe Müdürlüğüne yerinde muayene giderleri yatırılarak dekontları ile birlikte Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğümüze ve Grup Merkezi Belediye Ölçüler ve Ayar Memurluklarına ölçü ve ölçü aletinin cinsi, markası, numarası ve kapasitesi belirtilerek bir dilekçe ekinde en geç 28 Şubat 2014 Cuma günü mesai bitene (17.00) kadar müracaat etmeleri gerekmektedir.
Kamuoyuna önemle duyurulur.
MARDİN BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ İL MÜDÜRLÜĞÜNDEN DUYURU
İlimizde Seri İmalat yapan veya Sanayi Sicil Belgesi Olan firmaların İdari Yaptırım Kararı (para cezası) ile karşılaşmamaları için önemle duyurulur.
Bilindiği üzere 6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanunu, ilimizde sanayi sicil belgesi olan bütün firmalara bazı sorumluluklar yüklemiştir.(Madde 9-Madde10-Madde 11)
Bu sorumlulukların başında firmalar her yılın ilk dört ayının sonuna kadar (Nisan ayının son gününün mesai saatinin bitmesine kadar) geçmiş yıla ait üretim bilgilerini işletme cetveli doldurup İl Müdürlüğümüze imzalı ve kaşeli bir şekilde dilekçe ekinde vermeleridir. (Madde 9)
(Firma Bakanlığımıza ait Sanayi Sicil Bilgi Sistemine İnternet üzerinden girerek şifre aldıktan sonra işletme cetveli doldurabilir. https://sanayisicil.sanayi.gov.tr/)
İşletme cetveli üzerindeki gerek işci miktarları, gerek o yıla ait elektrik ve diğer enerji harcamaları veya fiili üretim miktarlarının gerçekçi olması Bakanlığımız tarafından o yıl için hazırlanan Sanayi Envanteri için son derece önemli olduğundan firmaların daha önceki yıllara ait mükerrer bilgi vermemeleri gerekmektedir.
Sanayi Sicil Belgesi olan firmaların, belgelerini her iki yılda bir kez İl Müdürlüğümüz tarafından vize ettirmeleri başka bir sorumluluklarıdır.( SGM 2008/2 Tebliği Madde 10)
Diğer yandan 2013 yılı içinde İl Müdürlüğümüz tarafından seri imalat yaptığı tespit edilen firmaların en geç 31.12.2014 tarihine kadar sanayi sicil belgesi almaları zorunludur. (12.07.2013 tarih ve 6945 sayılı Kanun Madde 2)
Bu kapsam dışında kalan firmaların seri imalata başlamaları halinde, en fazla iki ay içinde İl Müdürlüğümüzden Sanayi Sicil Belgesi alma zorunlulukları mevcuttur.( Madde 2)
Ayrıca Sanayi Sicil Belgesi olan firmalarda meydana gelecek unvan değişikliği, adres değişikliği, kapanma veya firmanın devri gibi değişiklikleri de yine İl Müdürlüğümüze en geç bir ay içinde bildirmeleri zorunlu hale getirilmiştir.(SGM 2008/2 Tebliği madde 4)
Kamuoyuna önemle duyurulur.
Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü
Esnafa Ölçü ve Tartı Muayene Uyarısı
Esnafa Ölçü ve Tartı Muayene Uyarısı
MARDİN
Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü Ölçü ve Tartı Aletlerini Ticari amaçlar için kullanan Esnaf ve Sanayicileri uyardı.
Paylaş: