Dara Antik Kentine DİKA’dan 4 Milyonluk Destek

MARDİN

Mardin Müze Müdürlüğü tarafından,Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı” kapsamındaDicle Kalkınma Ajansı’na (DİKA) sundukları “Dara Antik Kenti Örenyeri Çevre Düzenlemesi ve Restorasyon Projesi” hayata geçiriliyor.

Dicle Kalkınma Ajansı’nın yürütücüsü olduğu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın“2018 Yılı Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı” çerçevesinde,Mardin Müze Müdürlüğü’nün “Dara Antik Kenti Örenyeri Çevre Düzenlemesi ve Restorasyon Projesi” uygulanmaktadır. Toplam bütçesi 4 Milyon ₺ olan projenin destek oranı %100 olup tamamı DİKA tarafından karşılanacaktır.

Projenin amacı, önemli bir turizm odağı olan Dara Antik Kenti’ni turistlerin rahat ve uygun koşullarda ziyaret etmeleri için kazı, restorasyon, restütisyon, konservasyon, çevre düzenlemesi, ziyaretçi gezi ve karşılama merkezi yapılması çalışmalarını içermektedir. Mardin için tarihi bir değer olan Dara Antik Kenti’nin turizm merkezine dönüşmesine yönelik olarak alt yapı hazırlayacak, turistler açısından cazibe merkezi olmasına ve tarihi değerlerin korunmasına hizmet edecektir. Buradaki temel etken, kenti çevreleyen dört kilometrelik sur duvarlarının büyük kısmının yıkılarak tahrip olması ve kentin fiziki koşullarının yetersizliği nedeniyle gezilememesidir.

DİKA Genel Sekreteri Ahmet Alanlı konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi. “Dara Antik Kenti, Mardin’in Artuklu İlçesi’nde yer alan tarihi Mardin yerleşiminden sonra en önemli ikinci turizm destinasyonu konumundadır. Proje, Mardin’in en yüksek potansiyelli ziyaretçi çekim noktalarından biri olan Dara Antik kentinin bir kısmında çevre düzenlemesi ve restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmesi, ören yeri standartlarının yerine getirilmesi, tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerinin yürütülmesini içermektedir. Taşıdığı turizm potansiyeli açısından Mardin’deki en önemli turistik yerlerden biri olması, kent merkezine yakınlığı, köy halkının son otuz yıl içinde Dara’da yapılan çalışmalarda aktif bir şekilde rol alması sonucunda köyde turizm yatırımı yapılmasını talep etmeleri bu alanın seçiminde önemli rol oynamıştır” dedi.

Gerçekleştirilecek olan bu proje ile Mardin’e alternatif çekim noktası oluşturularak Mardin’inturistik cazibesinin artırılması, buna paralel olarak kentteki küçük işletmelerin gelir düzeyinin, istihdam olanaklarının iyileştirilmesi ve ekonomik canlanmanın sağlanması hedeflenmektedir.
Projenin tamamlanması sonucunda,Mardin’in bir turizm destinasyonu olarak rekabetçiliğinin arttırılması ve yerel kalkınmaya katkı sunulması sağlanacaktır. Böylece Mardin turizmine çarpan etkisi göz önüne alındığında, ekonomik ve sosyal açıdan getirileri yadsınamayacak derecede büyük olacaktır

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.