Birleşmiş Milletler Heyeti Büyükşehir Belediyesini ziyaret etti.

MARDİN

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) Türkiye Temsilci Yardımcısı Karim Atassi, Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Februniye Akyol Akay ve Ahmet Türk'ü ziyaret etti.

Bölgeye gelen mültecilerin durumlarına ve belediyenin bu konuda yaptığı çalışmalar hakkında Atassi'nin yaptığı ziyarette konuşan Akyol Akay, bölgede yaşayan halkların esasında birbirleriyle hiçbir sorun yaşamadıklarını belirterek sadece bazı kesimlerin kendi rant ve çıkarları için yüzyıl önce halklar arasında yaşattıkları katliamları bir daha yaşatmak istediklerini aktardı.

Ziyarette konuşan Büyükşehir Eş Başkanı Februniye Akyol Akay, DAİŞ çetelerinin saldırıları sonrasında Mardin'e gelen mültecilere, bölge belediyelerinin ve halklarının göstermiş olduğu misafirperverliğe ve yardımlara ilişkin bilgi verdi.

"Onların torunları bu kadar barbar ve yıkıcı bir zihniyete sahip olamazlar"

Bu tarihe zarar verenlerin aslında bu tarihi yapan kişilerin torunları olduğunu dile getiren Karim Atassi'nin sözlerine ilişkin Akyol Akay, ise "Bizler 100 yıl önce yaşanan katliamların izlerini hala taşırken ne yazık ki gene benzer bir katliamla karşılaşmamız başka bir tramvaya sebep oldu. Evet bu katliamı yaratanlar onların torunlarıdır. Onların torunları kendi başlarına bu tahribatı yaratamazlar. Esasında onun arkasındaki zihniyete bakmalıyız ve bu zihniyeti ortadan kaldırmalıyız. Onların torunları bu kadar barbar ve yıkıcı bir zihniyete sahip olamazlar" şeklinde konuştu.

Büyükşehir Eş Başkanı Türk DAİŞ çetelerinin yarattığı vahşete dikkat çekerek çetelere karşı mücadele eden Rojavalılara hiçbir yardımın yapılmadığını aktardı. Türk, Suriye muhalefetine verilen silahların daha sonra DAİŞ ve El Nusra gibi çetelerin ellerine geçtiğini ve bu silahlarla Süryani, Kürt, Êzidî halkları ve diğer halkların mağdur edildiğini ifade ederek "Burada demokrasinin gelişmesi için Avrupa Birliği ciddi anlamda yardım etmelidir" diye konuştu.

"Amerika ve Avrupa yeni bir bakış açısı ile bakmalıdır"

Dört parça Kürdistan bölgesinde ciddi anlamda bir Kürt nüfusunun olduğunu ancak burada yaşayan 40 milyon Kürt halkının hiçbir zaman görülmediğini belirten Türk, "Bugün Rojava'ya Amerikanın ve Avrupanın yeni bir bakış açısı ile bakması gerektiğini söyledi. Hakikate baktığımız zaman Kürt sorunu Filistin ve İsrail sorunundan daha büyüktür. Çünkü burada bir halkın varlığı, kimliği ve özgürlüğü yok sayılmaktadır. Aynı şekilde Kürt halkının yıllardır verdiği mücadele sadece kendileri için değil beraber yaşadığı halkların da demokrasi ve özgürlüğü için yapılan bir mücadeledir" dedi.

Karim Atassi ise kendisine verilen bilgilere ilişkin "Mardin başlı başına örnek bir şehirdir. Çünkü Mardin'in sınırında yaşananlara baktığımız zaman fanatiklerin yarattığı bir vahşet yaşanırken diğer tarafta ise ayrı mezheplerden olan halklar özgür bir biçimde beraber yaşamaktadırlar. Bizler bu halkların korunması gerektiğine inanıyoruz" dedi. Atassi, yapacakları ziyarette kampları da gezeceğini belirterek amaçlarının yaşananları yerinde görmek ve mültecilerin sorunlarına son vermek olduğunu söyledi.

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.