BİK Genel Müdürü Karaca: Yazılı basın dijitale dönmeli

MARDİN

Mardin’de düzenlenen "Yazılı basında mizanpaj ve haber dilinin iyileştirilmesi" eğitim projesinin sertifika töreninde konuşan BİK Genel Müdürü Yakup Karaca, yazılı basının dijitale dönmesi gerektiğini söyledi.

Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Yakup Karaca, Mardin’de düzenlenen "Yazılı basında mizanpaj ve haber dilinin iyileştirilmesi" eğitim projesinin sertifika törenine katıldı.

Dicle Kalkınma Ajansı’nın (DİKA) Teknik Destek Programı kapsamında Basın İlan Kurumu (BİK) Mardin Şube Müdürlüğü tarafından yerel basının geliştirilmesi amacıyla 2 gün süren "Yazılı basında mizanpaj ve haber dilinin iyileştirilmesi" eğitimi sona erdi.

İletişim Fakültesinden gelen akademisyenler ve gazeteciler tarafından medya temsilcilerine haber dili, araştırmacı gazetecilik, mizanpaj ve tasarım teknikleri medyada dil kullanımı konu başlıklarında eğitimler verildi.

DİKA toplantı salonunda yapılan eğitimin sonunda Mardin merkez ve ilçelerinde görev yapan ulusal ve yerel basın temsilcilerine, BİK Genel Müdürü Yakup Karaca’nın katılımıyla sertifikaları verildi.

Sertifika töreni protokol konuşmalarıyla başladı. 26 basın mensubunun katıldığı eğitimlerin ardından düzenlenen sertifika töreninde konuşan Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Yakup Karaca da dijital haberciliğe dikkat çekti.

"Yazılı basın dijital dönmesi gerekir"

Karaca, "En basit bir trafik kazasını veya kalkınma hamlelerin topluma aktarılmasında basınımızın ne denli önemli bir rol oynadığını izah etmeye gerek yok. Ancak bütün dünyada bu rol, artık kağıt üzerinde değil dijital ortam diye adlandırdığımız vasatlar üzerinden gerçekleşiyor. Bu yüzden biz diyoruz ki; Yazılı basın dijital dönmesi gerekir. Tabi bunu söylerken de yazılı basının dönüşmesini kastediyoruz. Yani gazetecilik faaliyetlerinin kâğıt üzerinde değil, dijital ortamda yapacaksınız." dedi.

Dijitale dönüşümün koşullarının sağlıklı bir şekilde hazırlanması gerektiğini dile getiren Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu dönüşüm istesek de istemesek de gerçekleşecek. Basın İlan Kurumu olarak bu konuda sektörümüzün rahat bir geçiş sağlaması için katalizör rol oynamaya çalışıyoruz. Bu bizim görevlerimizin başında geliyor. Bunu yapmadığımız zaman gazetelerimizin, yazılı basınımızın bilhassa yerel basınımız açısından kendi kaderlerine terk edilmesi gibi bir durum söz konusu olacak ki biz bunu asla benimsememiz ve seyirci kalmamız düşünülemez."

"Kurumsal kapasitesi bulunan her kuruma destek vermeye hazırız"

DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ ise "Basın olmazsa olmazımızdır" dedi. Kurumsal kapasitenin arttırılması ve genişletilmesi noktasında desteklerinin sadece basına değil kamu ve özel sektörlerine tamamına kapılarının açık olduğunu dile getiren Altındağ, kurumsal kapasitesi bulunan her kuruma destek vermeye hazır olduklarını söyledi.

"Eğitimler çok faydalı ve önemlidir"

Artuklu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Şakir Öner Öztürk ise gazeteciliğin kendini güncellemesi açısında verilen eğitimleri faydalı ve önemli bulduğunu ifade etti.

Basın İlan Kurumu (BİK) Mardin İl Müdürü Adnan Günbegi, basın mensuplarına yönelik eğitim seminerlerinin 2’ncisi düzenlediklerini, bundan dolayı mutlu olduklarını belirtti.

Konuşmaların ardından eğitimlere katılan gazetecilere sertifikaları verildi. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.