BASIN AÇIKLAMASI

MARDİN

Mardin de Mardin Ziraat Mühendisleri Odası Temsilcisi Mehmet Ali Dündar, Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Şerif Öter, Kızıltepe Tahıl Üreticileri Birliği Tahir Kılıç ve Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Menduh Çakar son dönelmede Mardin e meydana gelen (18.06.2012) şiddetli rüzgar ve akabinden çıkan yangınlar ile ilgili iştişare toplantısı yapıldı.

Yapılan toplantıda meydana gelen şiddetli rüzgar ve yangınların tarım üreticilerine verdiği zarar ve bu zararın telafisi masaya yatırıldı. Yapılan danışma toplantısının ardından STK’lar aşağıdaki konuların önemini kamuoyu ile paylaşma gereği duymuştr.

 

1-18.06.2012 tarihinde başlayan şiddetli rüzgar ve ardından meydana gelen yangınlar, özellikle hububat üretimine çok büyük zararlar vermiştir. Şiddetli rüzgâr sonrası yüzde 40 ile 80 arasında dane dökülmesi meydana gelmiştir. Bu buğday üreticisi için telafisi mümkün olmayan zararlara yol açmıştır.

Ardından meydana gelen yangınlardan dolayı Mardin de 10 bin dönüm ekili hububat alanı yanarken, üreticinin tarım alet ve ekipmanları da (Traktör. Suluma borusu, kuyu ekipmanları.vs) büyük zarara uğramıştır. Bunun yanı sıra Mardin de geniş alanda yapılan bağ ve meyve ağaçlarında meyve dökümü ve dal kırılmalarından doğan zararlar ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda Mardin de bulunan birçok seralardada üretim yapılamayacak duruma gelmiştir.

 

2- “2090 sayılı Tabi Afetlerden zarar gören çiftçilere yapılacak yardımlar hakkında Kanunu” üreticilerimizin uğradığı zararları karşılayacak nitelikte değildir. Kanunun, günün şartlarına ve çiftçinin lehine değiştirilmesinin yararlı olacağı düşünülmektedir.

2090 sayılı kanunun, üreticinin tüm mal varlığının yüzde 40’nın zarara ya da afete uğramasını şart koştuğu göz önüne alındığında, tarımsal üretime yeterli katkı sağlamayacağı görülmektedir. Bu nedenle 2090 sayılı yasanın kişinin tüm mal varlığıyla değil sadece zarar gören üretim desenine uygulanması daha sağlıklı olacaktır.

 

 

3-Türkiye de son yıllarda yürürlüğe giren TARSİM (Tarım Sigortaları) tarım üreticilerinin afetlerden doğan zararlarını telafide önemli bir rol oynamaktadır.

Ancak TARSİM’in tarımda kuraklığı kapsamadığı bilinmektedir. Kuraklığın da TARSİM’in kapsamına alınması uygun olacağını düşünmekteyiz. Son günlerde yaşadığımız zararlar göz önüne alındığında üreticilerimizin TARSİM sigortası yaptırmasının önemi bir kez daha Ortaya çıkmıştır.

 

TARSİM’in daha fazla yaygınlaştırılması için ilgili resmi kuruluşlar ile STK’lıların yayım çalışmalarını ivedilikle artırmaları gerekmektedir. TARSİM’in yaygınlaşması için TRC3- bölgesi olan ve Teşvikte 6. bölgedeki çiftçinin ödediği sigorta prim miktarının düşürülmesi ve devlet katkısının da artırılması gerekmektedir.

 

4-İlimizde son günlerde meydana gelen zararların telafisi için mutlaka bir çalışmanın yapılması zorunludur. Mardin de şiddetli rüzgar ve çıkan yangınlarda mağdur olan çiftçilerimize ait ekili alanlarda hasar tespitlerinin bir an evvel bitirilerek ilgili bakanlığa bildirilmesi gerekmektedir. Her ne kadar 2090 sayılı kanun kapsamına girmeyen şiddetli rüzgardan doğan dane dökülmelerindeki zararların farklı bir şekilde telafisi için gerekli yasal düzenlemelerin ivedilikle yapılması gerekmektedir. Yaşanan zararlardan dolayı mağdur üreticilerimizin Banka, Tarım Kredi Kooperatifleri ve DEDAŞ gibi benzeri borçlarını faizsiz olarak 1 yıllığına ertelenmesi mağdur olan çiftçilerimize bir rahatlık sağlayacaktır.

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.