1.Dünya Sulama Forumu Ve Mardin’de Sulama

MARDİN

Ziraat Mühendisler Odası Mardin il temsilciliği, 1.Dünya Sulama Forumu Ve Mardin’de Sulama görüş ve önerilerini içeren yazılı bir açıklamada bulundu.

“1.Dünya Sulama Forumu Ve Mardin’de Sulama İle İlğili Görüş ve Öneriler” başlıklı açıklamada şu ifadelere yer verildi.

İlimizde düzenlenen 1.Dünya Sulama Forumu dolayısıyla, dünyada yapılan sulama ve etkileri 29 eylül-5 ekim tarihleri arasında masaya yatırılmaktadır.Dünyada ilki İlimiz de düzenlenen ve dünyanın onlarca ülkesinden katılımcıların katıldığı bu forum büyük önem taşımaktadır.Değişik panel ve sunumlar şeklinde yapılan forum mevcut sulama teknikleri yanında yeni teknikler ve sulama randımanı ile ekolojik etkileri kapsamlı bir şekilde tartışılacaktır.

Bu forum vesilesiyle Ziraat Mühendisleri Odası Mardin il Temsilciliği olarak, İlimiz de sulama ve sulamadan kaynaklı sorunlarımızı dile getirmeyi uygun buluyoruz.Mardin de sulamadan kaynaklı sorunlar mevcut olmakla beraber, bu sorunlar giderilebilir özelliktedir.

Mardin’de tarla tarımı yapılan arazilerin önemli bir bölümü sulanmaktadır. Bu sulama bugüne kadar çiftçileri kendi imkânlarıyla kurduğu kuyular ile sağlanmaktadır. İlimizdeki sulama kısmen yağmurlama ve damla olmakla beraber çoğunlukla salma sulama şeklindedir. Devletin modern sulama ekipmanlarına verdiği faizsiz krediler ile kırsal Kalkınmanın hibe destekleri bu anlamda önemli katkılar sunarken, üreticilerin eski alışkanlıklarını terk etmesi zaman alacaktır. GAP Projesinin bitimi ile birlikte sulamadan doğacak sorunlarımız önlem alınmadığı taktirde artacaktır. Ülkemizde üretilen enerjinin yaklaşık %1’i sulamada kullanılmaktadır. GAP’ın bitimi ile birlikte önemli oranda enerji tasarrufu sağlayacağımız aşikardır.

 

Mevcut sulama koşullarında yaşadığımız sorunlar ile çözümü için yapılması gerekenleri aşağıdadır;

 

1-Sulama ve Sulama Teknikleri konusunda ilgili tüm kesimlerin eğitim alanında güçlendirilmeleri zorunludur.

2- Kalifiye sulama işçilerinin yetiştirilmesi ve istihdam edilmesi gereklidir. Bu konuda İŞ-KUR gibi kuruluşların sulamacıların eğitimi için destek vermeleri önemlidir.

3-Sulamacıların SGK kapsamında istihdam edilmeleri teşvik edilmelidir. Böylece yeşil kart kapsamından çıkan ve sağlık sigortası ile tanışan işçi işini bir meslek olarak görecek ciddiye alacaktır.

4-Ülkemiz toplam tarım alanlarının 3/1’i ekonomik olarak sulanabilir kapasitededir. Sulamada fiziksel alt yapı eksiklikleri giderilerek, mevcut alanlarda maksimum yaralanma yoluna gidilmelidir. Arazi Toplulaştırma, tesviye ve drenaj çalışmalarına ağırlık verilmelidir.

5-Yüzey sulama sistemlerinin dış müdahalelere açık olması nedeniyle, kapalı ve yer altı sulama sistemlerine ağırlık verilmeli ve bu konuda özel destekler verilmelidir.

6-Sulama randımanın artırılması için eğitimlerin ve üretici sübvansiyonlarının artırılması gereklidir.

7-İlimizde sulamalar tamamen pompaj kuyularıyla yapıldığından üretici sulama aralığını optimum şeklinde düzenleyememektedir. Elektrik enerjisi temininde yaşan sıkıntılar, salınım ve kesintiler üretim sezonu boyunca sulamaya neden olmaktadır. Bu da kök havalanmasını zayıflatmakta, hastalık ve zararların artmasına neden olmakta, mikro erozyona sebep olmaktadır. Dolayısıyla büyük bir israf maliyet kaybı oluşmaktadır. Bitkinin ihtiyacı doğrultusunda sulamanın yapılması teşvik edilmelidir.

8-Su ve Toprak kaynaklarının geliştirilmesi ile ilgili yatırımlara hız verilmelidir. Su kirliliğinin azaltılması için gübreleme rejiminin sağlıklı düzenlenmesi gereklidir.

9-Üretim planlamaları Pazar koşulları, gelenekler, hastalık ve zararlı etmenleri ve girdi fiyatlarındaki dalgalanmalara göre üretici tarafından yapılmaktadır. Buda sulamada sıkıntılara neden olmaktadır. Üretim planlamalarını su miktarına göre yapılması için çiftçi teşvik edilmelidir.

10-İlimizde pompaj sulama yapan üreticilerin birlikleri bulunmamaktadır. Pompaj kuyularla sulama yapan üreticilere de, diğer birlikler gibi sulama birlikleri kurmaları için izin verilmeli ve teşvik edilmelidir.

11-Etkin sulama teknikleri kullanılarak, çiftçinin damlama sulama ve yağmurlama sulamaya alışkın hale getirilmesi gereklidir. Bu alanda İL SU ÇALIŞMA GRUBU’NUN kurulması yararlı olacaktır.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.