10 Ocak Tarım Haftası Kutlu Olsun

MARDİN

Tarım Haftası her yıl 10 Ocak’ ta gerçekleştirilen tarımsal öğretim kutlamaları ile başlamakta, 16 Ocak’ ta Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ nın kuruluş yıldönümü ile sonlanmaktadır.

Tarımsal öğretim 10 Ocak 1846 tarihinde İstanbul Yeşilköy’ de bulunan Ayamama Çiftliği’nde o zamanki adı ile Ziraat Mektebi’ nin açılması ile başlamıştır. 19. yüzyılın sonlarına doğru tarımın geliştirilmesi ve yeni tekniklerin üreticiyle buluşturulması konusunda ihtiyaç duyulan ziraatçilerin yetiştirilmesi amacıyla 1891 yılında Halkalı Ziraat Yüksek Okulu açılmıştır. O dönemde değişik illerde ziraat mektepleri kurulmuştur. Halkalı Ziraat Yüksek Okulu 1928 yılına kadar eğitim öğretimini sürdürmüştür. 1930 yılında Ankara Yüksek Ziraat Okulu açılmış, üç yıl sonra bu okul Yüksek Ziraat Enstitüsüne dönüştürülmüştür. 1948 yılında Ankara, 1955 yılında Ege, 1958 yılında Erzurum, 1967’ de Çukurova Üniversiteleri bünyesinde Ziraat Fakülteleri açılmıştır.Sayısı hızla artan ziraat fakülteleri,ülke tarımına büyük katkılar sunarken,mesleki açıdan ise bir sürü sıkıntıyı beraberinde doğurmuştur.

..Tarımsal öğretimin 167. Yılı kutlamaları ile birlikte tarım haftası,belki de bu yüzden biraz buruk kutlanmaktadır.Çünkü ziraat mühendisliği mesleği hem konum gereği,hem de toplumsal bakış açısından istenilen yerde değildir.

 

Tarım sektörü Türkiye ekonomisindeki göreli payının azalmasına rağmen; artan nüfusu beslemesi, sanayiye girdi temin etmesi, Gayri Safi Yurt İçi Hasılaya katkısı, sanayi ürünlerine talep oluşturması, dış satım yoluyla döviz temin etmesi gibi katkıları dolayısıyla milli ekonomi içindeki önemini korumaktadır. İnsanların beslenmesinde ve ekonominin gelişmesinde tarım sektörünün ayrı bir yeri ve önemi vardır. Tarımda verimliliği artıracak her türlü yatırım yalnız tarım kesimi için değil, ekonominin bütünü için de önemlidir. Bilimsel bir üretim ve verimlilik için zorunlu olan bilgi ve tekniğin, bu bilgileri özümlemiş teknik elemanlar aracılığıyla çiftçiye aktarılması süreci son derece önem arz etmektedir. Çiftçiyi bilgi ile buluşturan, bir bakıma çiftçi ile bilgi ve teknik arasında köprü vazifesi gören Ziraat Mühendislerine günümüzde daha çok ihtiyaç duyulmakta ve Ziraat Mühendislerinin görev ve sorumlulukları ile Ziraat Mühendisliğinin önemi daha da artmaktadır.

Çok geniş bir çalışma alanına sahip olan Ziraat Mühendisleri birçok mühendislik disiplinini bünyesinde taşımak zorundadır.Ziraat mühendisliği bilimi,diğer bilim dallarından önemi bakımından farklıdır. Ziraat Mühendisinin çalışma alanı sadece bitkisel ve hayvansal gıda üretimi ile sınırlı değildir. Endüstriye hammadde temininden, biyodizel gibi tarımsal kaynaklı enerji üretimine, hatta küresel ısınmanın kontrol altına alınmasına kadar pek çok bakımdan Ziraat Mühendisliği önem taşımaktadır. Kullanılmakta olan fosil kaynaklı yakıtların bitkisel kökenli olduğu, yine hastalıkların büyük bir bölümünün beslenme kaynaklı olduğu da göz ardı edilmemelidir. Tarıma ve Ziraat Mühendisliğine gereken önem verildiği takdirde bu ve benzeri birçok problemin çözümü konusunda ilerleme sağlanabilecektir. Türk tarımının gelişmesinde büyük katkısı olan Ziraat Mühendisleri günümüz şartlarında oldukça düşük ücretle hizmet etmekte ve hiçbir ek ödemeden faydalanamamaktadır. Ziraat Mühendislerinin ücret ve diğer sosyal hakları sıradan memurlarınkinden farklı değildir. Çok zor arazi şartlarında görev yapan, çok farklı konularda birçok projeye imza atan, çok değişik konularda görev alan Ziraat Mühendislerinin hak ve yetkileri, çalışma alanları, iş ve sosyal güvenliği ile özlük haklarında bir an önce iyileştirmelerin yapılması zorunluluk haline gelmiştir.Aksi durum Türkiye tarımına hizmet etmeyecektir.

Ülkenin tarım potansiyelinin yanında,Mardin’in tarımsal zenginliğine baktığımızda,tarımsal potansiyel olarak çok iyi bir yerde olduğun görüyoruz.Dört milyon dekara yakın tarımsal arazi varlığını,hemen her ürünün yetişebileceği iklimi ile dinamik işgücü Mardin’i daha farklı ve zengin hale getirmektedir.İlimiz ekonomisinin temel dinamiği olan tarım istenilen seviyede değildir.Üretimde bir sürü sıkıntı ile boğuşan Mardin üreticileri,enerji sıkıntısından,girdi pahalılığına,pazarlama derdinden sübvansiyonların yetersiz ve zamansız verilmesi gibi sayısız yetersizliği tolere ederek üretimine devam etmektedir.Her ne kadar son yıllarda iyileştirilen üretim koşulları,çağın gereği olan seviyede olmamıştır.Günümüzde tarımsal üretim, destek miktarının yüksekliği ile artma eğilimindedir ve bu dünyanın her yerinde aynıdır.Yakın zamanda TÜİK’in açıkladığı birim alan verim miktarları hem gerçeklikten uzak,hem de üreticiye hakkını vermekten uzak bir görüntü çizmiştir.Yüksek verim kabiliyeti olan ve yerel komisyonlarca da teyit edilen Mardin verim miktarlarının neredeyse %50 oranında TÜİK tarafından düşürülmesi,hem akılcılıktan uzak,hem de üreticinin emeğine saygısızlıktır.

Ziraat mühendislerinin Mardin de çalışma koşulları hala istenilen düzey de iyileştirilememiştir.Düşük ücret tarifelerinin yanında,meslek dışı istihdam koşullarında çalışan ziraat mühendisleri,üretime istenilen katkıyı yapmaktan uzaktır.Ziraai Bilirkişilik pay ve ücretleri düşük olmakla beraber,bu paylar keşif talep eden mahkemelerin insaf ve takdirine bırakılmıştır.Mesleki onuru ile çalışan ziraat mühendislerinin,daha iyi ve adil özlük haklarına kavuşturulması,tarıma yapılacak en büyük yatırımdır.

 Tarım Haftasının tüm tarım çalışanlarına kutlu olmasını dilerken,önümüzde ki yıl.ve yılların ülke tarımı ile tarımcılara bereket,bol kazanç ve başarılar getirmesini dileriz.

Mehmet Ali Dündar

Ziraat Mühendisleri Odası Mardin İl Temsilcisi

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.