Saman kıymete bindi, anızlar yakılmadan saman yapılıyor

KIZILTEPE

Geçtiğimiz yıl saman fiyatlarının 80 kuruşa kadar yükselmesi çiftçileri anızlara yönlendirdi.

Daha önce anızları yakan çiftçiler en az buğday ve arpa kadar değer verdikleri anızları şimdi de samana çeviriyor. Böylece hem ekonomik girdi elde ediyor hem de çevreye zarar verilmiyor. Anız yangınlarının da azalması bekleniyor.

Hayvanların başlıca besin kaynaklarından olan saman geçtiğimiz yıl mevsimsel şartlardan dolayı piyasa bulunamıyordu. Bu yüzden saman fiyatları 30 kuruştan 80 kuruşa kadar yükseldi. Çetin kış şartlarında otlak bulamayan hayvanlara ve besicilikte kullanılan saman kıymette bindi. Türkiye’nin hububat merkezlerinden biri olan GAP bölgesinde arpa biçimi başladı. Biçerdöverden hemen sonra anızları ateşe veren çiftçiler şimdilerde ise anızı ekonomiye kazandırıyor. Patoslarla sapları saman çeviren çiftçiler böylece hem istihdam sağlıyor hem çevreye zarar vermiyor hem de ekonomik olarak bütçelerinde katkıda bulunuyor.

Bir çok çiftçi aldıkları patos ve araçlarla saman üreterek piyasaya satıyor. Şimdilerde ise tarlada samanın kilosu 15 ile 17 kuruşa kadar satıyor. Ancak bu son alıcıya yetişene kadara 40 ile 50 kuruşa kadar varıyor. Çiftçiler bu senede saman sıkıntısının yaşanacağını tahmin ediyor. Üretilen samanlar şimdiden stok ediliyor. Daha sonra ise özelikle doğu ve batı illerine sevk ediliyor.
Geçen sene hayvanlarının aç kaldığını ifade eden İbrahim Kurt, bu sene erkenden tedbir aldıklarını söyledi. Anızları samana çevirerek saman stoku yaptıklarını ifade eden Kurt:” Geçen sene samanın kilosu 60-70 kuruşa kadar çıktı. Hayvanlarımız açtı, samanı bulamıyorduk. Bu sene yeni mahsul çıktı. Patoslarla saman vuruyoruz. Kilosu şuan tarlada 15-17 kuruş arasındadır.” şeklinde konuştu.

Daha önce ekinler biçildikten sonra genellikle anızların yakıldığını dile getiren Şefik Yıldız ise, artık anılzarın para ettiğini söyledi. Sapların samana çevrilerek bir piyasa oluştuğunu dile getitren Yıldız:” Biçerdöver biçtikten sonra hemen anızları yakılıyordu. Artık geçen seneden beri böyle değil. Saman para etti. Bölgede saman eksikliği var. Ondan dolayı millet şimdi biçerdöverden sonra anızları patoslarla saman yapıyor. “ifadelerini kullandı.

Ahmet Yıldız ise, anızların yakılmayarak çevreye verilen tahribatın önüne geçildiğine işaret ediyor. Yıldız:” Anızı şu patosla saman yapıyoruz. Samanı hayvanlarımıza veriyoruz. Ondan sonrada ihtiyacımız yoksa da satıyoruz. Yani hem kendi ihtiyacımız hem milletini ihtiyacını karşılıyoruz. Anızı yakmayarak ekonomiye kazandırıyoruz. Böylece çevreye verilen zararın önüne de geçiyoruz."
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.