Kızıltepe’deki İpek Yolu hastanesinde büyük bir başarıya imza atıldı

KIZILTEPE

Belindeki tümörlü omurga rahatsızlığı nedeniyle aylarca bölgedeki çeşitli hastanelerde şifa arayan bir hasta, Kızıltepe’deki özel bir hastanede yapılan başarılı bir ameliyatla sağlığına kavuştu.

Kızıltepe’de özel bir hastanede çalışan Beyin Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Ufuk Erginoğlu tarafından yaklaşık 6 saat süren bir ameliyat geçiren Elçiçek, 2 gün içerisinde ayağa kalkarak sağlığına kavuştu. Felç riski yüksek olduğundan dolayı genelde batı illerinde gerçekleştirilen omurga ameliyatını Kızıltepe’de yapan Doktor Erginoğlu ise büyük bir başarıya imza attı.

Diyarbakır’da oturan ve belindeki tümörlü omurga rahatsızlığı nedeniyle aylarca çeşitli hastanelerde şifa arayan Mehmet Hadi Elçiçek (54), Kızıltepe’de bulunan Özel İpekyolu Hastanesinde çalışan Beyin Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ufuk Erginoğlu tarafından gerçekleştirilen ve yaklaşık 6 saat süren bir ameliyatla, 2 gün içerisinde ayağa kalkarak sağlığına kavuştu.

Çektiği ağrılardan dolayı birçok hastaneye başvurduğunu ancak tedavi için bir netice alamadığını belirten Elçiçek, “ Çok büyük bir ameliyat geçirdim. Bu kadar büyük olduğunu hiç tahmin etmiyordum ama, sağ olsun doktorumuz üstesinden geldi. Hem de büyük bir başarı ile. Sırtımdaki kemik kırıktı. Kırığı da çok kötüydü. Yani zor ulaşılabilir bir yerdeydi. Ama hocamız ulaştı ve başardı. Şu an yürüyorum ikinci günde kalktım.” dedi.

“Hasta birkaç gün daha bekleseydi felç olacaktı”

Ameliyatın yaklaşık 6 saat sürdüğünü belirten Op. Dr. Erginoğlu ise, “Hastamız daha öncesinde yemek borusu kanseri tanısı alan bir hastaydı. 4 yıl önce opere olmuş ve kür olduğu söylenmiş. Yani her şeyin temizlendiği ve bittiği söylenmiş. İki ay önce de şiddetli bel ağrısı ve bacak ağrısı nedeni ile hastanelere başvuruyor. Tetkikleri yapılıyor bir kırık saptanıyor ama neye bağlı olduğu tam olarak söylenemiyor. Sonra hasta bize geldi. Tetkikleri yaptık. Orada bir kırık saptadık ve bu kırık da muhtemel başka bir organdan sıçramış olabilir düşüncesi kafamızda şekillendi. Bunun ameliyat olması gerekiyordu. Çünkü omirilik kanalı iyice sıkışmıştı. Eğer bu cerrahi müdahale yapılmazsa birkaç gün daha beklese, muhtemelen hasta felç olacaktı.” diye konuştu.

“Hasta Diyarbakır’dan Kızıltepe’ye geldi”

Op. Dr. Erginoğlu Erginoğlu, “Hastaya cerrahi müdahale önerdik. Tabi başka yerlerde de cerrahi önerilmiş. En azından cerrahi yapılamıyorsa patoloji yapılabileceği söylenmiş ancak, orada bazı gerekçelerle bu ameliyat yapılmamış. Biz kendimiz bunu üstlendik, bunu zaten daha önce ihtisas aldığımız hastanelerde yapmıştık. Hasta Diyarbakır’dan buraya geldi. O bölgede yapılmamış ameliyatı burada temizledik.” İfadelerine yer verdi.

“Tümörlü omurga kemiğini aldık”

Op. Dr. Erginoğlu, “Vakanın zorluğu şu şekilde. Genelde biz omirilik ameliyatlarında arkadan girilip o bölgeyi temizleriz ancak, omuriliğin ön tarafındaki problemlerearkadan müdahale etmek çok zordur. Bu da Türkiye’de belli başlı bazı merkezlerde yapılır. Üst düzey ameliyatlardır. Burada da hastanemiz gereken desteği sundu. Gerek mikroskobik aletler, gerekse skopi ve diğer aletler olsun, gerekli olsn bütün malzemeler ve donanım zaten burada mevcut. O aletler olunca bu ameliyatı burada yapabiliriz dedik. Arka taraftan girip omurilik kanalını açtık ve ön tarafa arkadan girip karın bölgesine yakın olan taraftaki omurga kemiğini tamamen, yani yüzde 90 civarında almayı başardık. Tümörü büyük oranda temizledik. Ve orayı bu şekilde sabitledik. Şiddetli ağrısı vardı, şu anda o ağrısı geçmiş. Hastayı dün itibarı ile yürüttük. Ayağında herhangi bir felç gelişmedi. Her hangi bir problem yaşamadık. Birkaç gün sonra hastayı taburcu etmeyi düşünüyoruz.” dedi.

“Bu tür ameliyatlar Ankara İstanbul gibi illerde yapılır”
Riskli bir ameliyat olduğu için beyin cerrahlarının bu tür vakalara bulaşmak istemediğine dikkat çeken Op. Dr. Erginoğlu, “Bu tür ameliyatlar, Ankara ve İstanbul gibi illerde üst düzey hoca düzeyinde yapılan ameliyatlardır. Biz İstanbul’da iken bu ameliyatları yapıyorduk ama, çoğu merkezlerde bu ameliyatlar yapılmıyor. Beyin cerrahlarının çoğu bu tür vakalara bulaşmak istemez. Çünkü riskli bir ameliyat. Genelde yüzde 50- 60 oranında hastalar felçli çıkabiliyor, böyle bir ihtimal var. Riskli olduğu için de kimse kolay kolay bulaşmıyor. Teknik alet olarak da, personel olarak daüst düzey olması üst düzey aletlerin olması gerekiyor, bu aletler de bizde mevcuttu. O şekilde ameliyatı yaptık.” şeklinde konuştu.

“Üstesinden gelemeyeceğimiz bir vaka varsa hastaları riske atmayız”

Bu tür ameliyatları yapacak kapasitelerinin olduğunu belirten Op. Dr. Erginoğlu, “Burası doğuda bir hastane, ilde değil ilçede bir hastane. İnsanlar biraz çekiniyor, hatta ilde de olsa çekiniyorlar. Bu hastanelerde teknik olarak her şey yerindedir. Her türlü ameliyatları yapacak kapasitemiz var. Üstesinden gelemeyeceğimiz vakalar olduğu zaman, biz hastalara gerekli bilgiyi veriyoruz. Üstesinden gelemeyeceğimiz bir vaka var ise hastaları riske atamayız. “ dedi. (Mehmet Aslan-İLKHA)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.