Mardin’de, "Büyükşehir Yasası" ile birlikte mahalle statüsüne geçen köy ve mezralar, belediye hizmeti bekliyor. Bu köylerden biri olan Kızıltepe ilçesi Akalın (köyü) Mahallesi Bağlı Mezrası (Zorawa Topal), yıllardan beri altyapı, çevre temizliği, yol gibi zaruri ihtiyaçlarının karşılanmadığını ve belediye hizmeti alamadıklarını ifade ediyorlar.
İlçe merkezine 3 kilometre, ana yola ise sadece bir kilometre mesafe bulunan köy yolunun köstebek yuvasına dönmesi sonucu ulaşılması da hayli güçleşiyor.
Taşımalı eğitimden faydalanan köydeki çocuklar, ana yola çıkan bir kilometrelik yolun bozuk olmasından dolayı okul servislerinin köye gelemediğini, bu yüzden okula gidemediklerini belirtiyorlar.
Köydeki diyaliz hastaları da yolun bozuk olmasından dolayı hasta taşıma aracının köye gelemediğini, bu yüzden hastaneye ulaşmada güçlük çektiklerini ifade ederken, köylüler ise yıllardan beri belediye hizmetlerinden tamamen mahrum bırakıldıklarını söylüyorlar.
“Yol yok, altyapı yok, bir çöp bidonu bile yok”
Bozuk olan bir kilometrelik yol yüzünden büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirten köy sakinlerimden Nura Yılmaz, “Yolumuz yok! Okul servisi köye gelmiyor. Bazen çocuklarımızı yarı yolda bırakıyorlar, biz de yaya olarak gidip çocuklarımızı alıp geliyoruz. Hastalarımız oluyor, hastaneye götüremiyoruz. 4 diyaliz hastamız var. Ancak servis gelmediği için hastaneye gidemiyorlar. Kendi imkânlarıyla gitmeye çalışıyorlar. Özellikle yağmur yağdığında çamurdan geçilmiyor, dışarı bile çıkamıyoruz. Kaç yıldır bu haldeyiz. Yolumuzun bir an önce yapılmasını istiyoruz. Okul servislerinin gelmesini ve çocuklarımızı okula götürülmesini istiyoruz. İlçe merkezine sadece 3 kilometre uzaklıktayız ancak bir çöp bidonumuz bile yok. Altyapımız yok, kanalizasyon yok, yani ilçenin bir mahallesiyiz ama hiçbir belediye hizmeti görmüyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz, yetkililerden yardım bekliyoruz.” dedi.
“Çok mağdur durumdayız, yetkililerden yardım bekliyoruz”
Sorunun çözümü için en son CİMER’e yazı yazdığını belirten Şehmuz Yılmaz, şunları söyledi:
“Kızıltepe ilçesi Akalın Mahallesi Bağlı Mezrası’nda (Zorawa Topal) oturuyoruz. Bizim köy yolumuz bir veya bir buçuk kilometredir. Sizin de gördüğünüz gibi yolumuz bozuk, ben kendim CİMER’e şikâyet dilekçesi yazdım, bir ay oldu. Şikâyetim Mardin Valiliğine bildirildi, ancak şu ana kadar hiçbir yetkili gelmedi. Yolumuz bozuk olduğu için çocuklarımız okula gidemiyor, okul sevisi köye gelemiyor. İki amcam diyaliz hastası, onların da servisi köye gelmediği için ancak biz kendi imkânlarımızla onları hastaneye götürüp getiriyoruz. Aslında bizim birçok sıkıntımız var, köyün altyapısı yok, çöp konteynerleri yok, yol yok. Bu sorunlarımızı yıllarıdır dile getiriyoruz fakat bir çözüm bulamıyoruz. Gerçekten çok mağdur durumdayız. Köy halkı olarak, yetkililerden yardım bekliyoruz.”
“Okul servisi köye gelmiyor, bu yüzden okula gidemiyoruz, lütfen bu yola bir çare bulun”
Sürekli okul servisi değiştirdiklerini, ancak servislerin ilk günden sonra bir daha köye gelmediğini, bu yüzden okula gidemediklerini belirten Zergan İlköğretim Okulu 7’inci sınıf öğrencisi Gamze Yılmaz, tüm çocuklar gibi okula gitmek istediğini söyledi.
Gamze, “3 okul servisi değiştirdik, ancak sorun yine çözülemedi. 3 gündür okula gidemiyoruz, bu şekilde giderse ikinci dönem okula gidemeyeceğiz. Okul yolu çok kötü olduğu için servisler köye gelemiyor. Servis geldiği zamanda çok geç geliyor, bu yüzden okula geç gittiğimizde öğretmenlerimiz kızıyorlar ve bizi yok yazıyorlar. Bizde arkadaşlarımız gibi zamanında okula gitmek istiyoruz, okumak istiyoruz. Lütfen artık bu yola bir çare bulunsun.” dedi.
“Derslerden geri kaldığım için çok üzülüyorum”
Doktor olmak istediğini söyleyen7’inci sınıf öğrencisi Yasin Yılmaz da okula gidemediği için köy meydanında arkadaşlarıyla oyun oynayarak zaman geçirdiğini belirtti. Yasin, “Köye servis gelmiyor, sürekli derslerimden geri kalıyorum ve çok üzülüyorum. Ben okumak ve okula gitmek istiyorum. Ancak yol bozuk olduğu için servis gelmiyor, geç geliyor. Geç gidiyoruz diye hoca bizi yok yazıyor. Buna çok üzülüyorum.” diye konuştu.
“Okul servisi ‘bir daha bu köye gelmeyeceğim’ dedi”
Mühendis olmak istediğini ifade eden 8’inci sınıf öğrencisi Vedat Yılmaz ise geçen gün okul servisinin şarampole yuvarlandığını ve büyük tehlike atlattıklarını söyledi. Vedat, “Geçen gün araç şarampole yuvarlandı. Köydeki traktörlerle araç kurtarıldı. Sonra da okul servisi, bir daha ‘bu köye gelmeyeceğim’ dedi. Biz okumak istiyoruz, ben mühendis olmak istiyorum. Yolumuzun yapılmasını istiyoruz.” dedi.
“Hastalar olarak biz öğrenciler olarak çocuklarımız yol mağduru”
Köy yolunun bozuk olmasından dolayı hastane servisinin gelemediğini, bu yüzden diyalize gidemediğini aktaran Ali Yılmaz, belediye hizmetlerinden yararlanamadıklarını söyledi.
Ali Yılmaz, “Ben diyaliz hastasıyım ama servis gelmediği için hastaneye gidemiyorum. Bazen zor durumda kaldığımızda kendi imkânlarımızla gidiyoruz. Kimse bizim yolumuzda ilgilenmiyor, yolumuzu yapmıyorlar. Köyde 5 hasta var, bu hastaların 3’ü diyaliz hastasıdır. Yolun bozuk olmasından dolayı servis artık gelmiyor. Bu yüzden ne yapacağımızı bilemiyoruz. Birkaç günde bir diyalize girmemiz lazım, para veriyoruz ama yine de gelmiyorlar. Araçlar gelirken çamura saplanıyorlar, geçen gün yine bir araç çamura saplanmıştı, traktörlerle gidip çektik. Sadece biz değil çocuklar da mağdur. Çünkü okul servisleri de gelmiyor. Bu yüzden çocuklar okula gidemiyor. Birkaç servis değiştiriyoruz, ilk gün geliyorlar ondan sonra çamurlu yolu gördükleri zaman bir daha gelmiyorlar. İlçe merkezine 3 kilometre uzaklıktayız Şenyurt yoluna ise bir kilometre uzaklıktayız ama gelip bu yolu yapmıyorlar. Çamur içindeyiz, hiçbir yere gidemiyoruz. Muhtara gidiyoruz boş, kaymakama ve valiye gidiyoruz ama sorunumuza bir çare bulamıyoruz.” dedi. (M. Salih Keskin – İLKHA)