Ülkedeki geniş ve verimli tarım arazilerine dikkat çeken Bakan Yardımcısı Janbeyk, bu konudaki Türkiyeli işadamlarının yapacağı yatırımlarda kolaylıklar sağlayacaklarını söyledi. Türkiye’den gelen işadamlarına güvenlerinin tam olduğunu kaydeden Janbeyk, yatırım için iş adamalarını ülkelerinde görmek istediğini dile getirdi.
Janbeyk: “Biz Türkiye’den gelen işadamlarına kolaylaştırıcı olacağız. Ülkemizde tarım ve hayvancılık için uygun ortamlar ve geniş araziler mevcut. İşadamları yaptıkları üretimde tren hatlarımızla Rusya limanlarına kolaylıkla ulaşabilir. Ülkemizdeki uygun iklim koşullarında hayvancılık yapılabilir. İş adamları bu alanlarda yapılan yatırımlarda pazar sıkıntısı yaşamayacaktır.” şeklinde konuştu.
Ülkenin özellikle tarım alanındaki imkânlarıyla ön plana çıktığını hatırlatan Almatı Başkonsolosu Suphi Atan, Kazakistan’ın kuzey kesimlerde buğday ve tahıl üretimine elverişli alanlar olduğunu kaydetti. İşadamlarının buralarda arazi kiralayabileceklerini ve kendi yöntemleriyle tarım yapabileceklerini hatırlatan Atan, 2012 yılı buğday rekoltesinin 16.3 milyon ton olduğunun altını çizdi.
Ülkede sağlık alanında hizmet veren Stan Holding ortaklarından Mardinli işadamı Mehmet Halid Mungan, işadamlarına alternatif yatırımlar hakkında geniş bilgi verdi. Mungan: “6 yıl önce bir MR görüntüleme merkezi ile hizmet vermeye başladığımız bu ülkede, şu anda 7 merkez ile hizmet vermekteyiz. İşadamlarımız yurt dışına yapacakları yatırımlarda Kazakistan’ı ilk sıraya koymalarını tavsiye ederim.” ifadelerini kullandı.
Heyetin ikinci durağı ise son yıllarda Türkiye ile ticari anlamda önemli gelişmeler gösteren Kırgızistan oldu. Bişkek Büyükelçiliği’nde Ticaret Müşaviri Çağatay Özden ile görüşen heyet, Kırgızistan ticareti hakkında bilgi aldı.
Türkiye’nin Kırgızistan’a olan ihracatının her gün biraz daha artığına dikkat çeken Özden: “Son dönemde yıllık %30 dolayında ihracat artışı görülmektedir. Eğer karşılıklı olarak yapılan ticaret benzer şekilde artış gösterirse devamlılığı olacaktır. Orta Asya ülkelerine göre ithalat ve ihracatta en düşük vergiler Kırgızistan’dadır. 2013-2014 yılları için hedef sektörler ise sağlık, sinema ve eğitim sektörleri seçilmiş durumda. Bu sektörlerde faaliyet gösteren işadamlarımızı yatırıma bekliyoruz. ” diye konuştu.
İşadamlarının her iki ülkede incelemelerde bulunduğunu belirten KASGİAD Başkanı Seyithan Karaozan derneklerinin Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu’na (TUSKON) bağlı olduğunu hatırlattı.
Karaozan: “ TUSKON’un dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi buralarda da bize sunmuş olduğu imkânları göz ardı etmemek gerekir. Bu imkânlar çerçevesinde bizim de işadamları olarak daha çok ülke ziyaret edip yurt dışına açılmamız gerekiyor. Kazakistan ve Kırgızistan’da gördük ki Türkiyeli işadamlarına çok ciddi bir güven var. Bunu da ticarette sağladıkları imkânlarla gösteriyorlar. Kızıltepe KASGİAD olarak sonraki hedefimiz bir Afrika ülkesi olacaktır.”