Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü adı altında faaliyet gösteren enstitüde; Arapça, Kürtçe ve Süryanice'nin yanı sıra İbranice üzerinde de eğitim ve akademik çalışmaların yapıldığını anlatan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Artuklu Üniversitesi’nin kurulduğu ilk günlerden itibaren, ortaya koyduğu farklılıkları birleştirici ufkuyla, diğer üniversitelerden farklı olduğunu hissettirdiğini ifade etti.
Omay bu bölüm ve programları ,insanların doğuştan getirdiği temel kültürel kimlik unsurlarından biri olan dillerini ve bu dillerle oluşmuş dilbilimsel sonuçlarını akademik anlamda inceleme ve araştırma amacıyla kurduklarını söyledi.
Farklılıkların bir arada yaşadığı bu tarihi kentte bulunmaktan dolayı mutlu olduklarını belirten konuklar, üniversiteler arası ilave işbirliği imkânlarını değerlendirerek Mardin Artuklu Üniversitesi’nin sahip olduğu birleştirici ve uzlaştırıcı eğitim anlayışıyla bölgede bulunan sosyo-kültürel mirasa zenginlik kattığını ifade ettiler.
Üniversiteye yaptıkları bu ziyaretten dolayı duydukları memnuniyeti dile getiren yabancı dış misyon temsilcileri,temsil ettikleri ülkelerin yüksek öğretim kurumlarıyla Mardin Artuklu Üniversitesi arasında kurulacak ilişkilere destek verilmesi gerektiğini de vurguladılar
Güncel uluslararası ve bölgesel gelişmelere ilişkin görüş alışverişinin yapıldığı ziyarette, Ortadoğu’da cereyan eden dönüşüm sürecine katkı sağlaması amacıyla Mardin’in “ortak yaşam kültürü” nün güzel bir model teşkil edeceğini kaydeden Prof.Dr.Omay; “Mardin, sosyal,ekonomik ve kültürel serveti nedeniyle sadece bu coğrafya için değil tüm dünya için son derece olumlu ve etkin bir örnek arz etmektedir.” dedi.
Rektör Omay, Mardin Artuklu Üniversite’sinin eğitim programları ve kampus alanındaki çalışmalarını özetle aktardığı konuşmasında,üniversitenin hızla büyüdüğüne işaret ederek “Her anlamda güçlü, bilgi üreten, uluslararası kabul gören bir kampus hedeflediklerini” belirtti.
Prof.Dr.Omay şöyle devam etti: “Asırlardır, bilimve irfanın insanlığa ışık tuttuğu bir şehirle bütünleşmiş geniş vizyonlu bir üniversite olarak ,yabancı üniversitelerle aramızda derinleştirilmiş akademik işbirliği mekanizmalarını geliştirmek için sürekli gayret içindeyiz.”