Üniversite yetkililerden alınan bilgiye göre, oldukça yoğun geçen bu ziyaret kapsamında Rektör Omay’ın; Moskova Devlet Üniversitesi, Asya ve Afrika Araştırmaları Enstitüsü, Türk-Rus Kültür Merkezi ve Türkiye Moskova Büyükelçiliği ile bir dizi görüşmeler yaptığı bildirildi.
İki üniversitenin farklı alanlardaki işbirliği konularının ele alındığı bu görüşmelerde ağırlıklı olarak bilimsel çalışmalara ilişkin fikir alışverişinde bulunuldu ve aynı zamanda akademisyen, araştırmacı, yayın ve eğitim programlarının değişimini öngören üniversiteler arası ikili ilişkiler gözden geçirildi.
Moskova Devlet Üniversitesi’ne bağlı Asya ve Afrika Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof.Dr.Mikhail S.Meyer’le de makamında görüşen Rektör Omay, Türkiye ile Rusya arasındaki akademik ilişkilerin giderek olumlu bir ivme kazanmaya başladığını belirterek Mardin Artuklu Üniversitesi ve Moskova Devlet Üniversitesi’nin azami işbirliği içerisinde olacaklarına inandığını kaydetti.
Üniversitenin senato odasında düzenlenen ve Rus akademisyenler ile Moskova Devlet Üniversitesi yetkililerinin hazır bulunduğu toplantıda Mardin’i ve Artuklu Üniversitesi’ni tanıtan slayt eşliğinde sunum yapan Prof.Dr.Omay “Bu ziyaretin her iki üniversitenin bilim insanları arasında iletişim kurulmasına katkı sağlamasını ve nitelikli çalışmaların ortaya çıkarılması için fikir teatisine vesile olmasını diliyorum.” dedi.
Türkiye ve Rusya arasındaki çok boyutlu ilişkilerin eğitim ve bilimsel boyutuna kısaca değinen Prof.Dr.Mikhail S.Meyer ise Mardin Artuklu Üniversitesi’nin son dönemlerde eğitim ve bilim alanlarında gerçekleştirdiği atılımlarından etkilendiğini belirterek Prof.Dr.Omay’ı üniversitelerin kendi şehirleriyle bütünleşmesi gerektiği konusundaki hassasiyetinden dolayı tebrik etti.
Türkiye ve Rusya’nın derin tarihi, coğrafi ve kültürel ilişkilerle bağlı olduğuna işaret ederek, Mardin Artuklu Üniversitesiyle Moskova Devlet Üniversitesi arasında bilimsel alanlarda işbirliği ve kapsamlı danışmaları geliştirmek üzere kurumsal bir çerçevenin sağlandığını ve önümüzdeki dönemlerde akademik anlamda ilişkilerin daha da genişleyip derinleşeceğine inandığını ifade etti.
Mardin Artuklu Üniversitesi bünyesinde kurulan “Güzel Sanatlar Akademisi” ne destek verilmesi konusunda mutabakata varılan ve diğer disiplinler için akademisyen, araştırmacı, yayın ve eğitim programlarının değişimini öngören bilimsel işbirliği protokolü imzalandı.
Konuya ilişkin olarak değerlendirmede bulunan Türkiye Moskova Büyükelçisi Adnan Sezgin, Türkiye-Rusya arasında siyasi ilişkilerden ekonomik ve ticari işbirliğine, kültürel faaliyetlerden turizme, her alanda büyük ilerlemeler yaşandığına dikkat çekerek “Ortadoğu’nun en saygın üniversitesi olma yolunda istikrarlı adımlarla ilerleyen Mardin Artuklu Üniversitesi’nin vizyonunu takdirle karşılıyoruz. İki üniversite arasında kurulacak akademik işbirliğine her zaman destek ve katkı sağlamaya hazırız.” şeklinde konuştu.