“Kürt Diliyle Felsefe Çalıştayı” büyük ilgi gördü

EĞİTİM

Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından “Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Kürtçe’nin Kullanımı: Kürt Diliyle Felsefe” temasıyla Kürtçe’nin Kurmanci ve Sorani lehçeleriyle düzenlenen çok geniş kapsamlı çalıştay adeta bir bilgi şölenine dönüştü.

Mardin Artuklu Üniversitesi’nin son yıllarda devrim niteliğindeki çalışmalarından biri olan ve Kürtçe dilinin akademi bağlamında ele alınmasını sağlayan faaliyetleri kapsamında entelektüel katkı sunduğu ve iki gün süren “Kürt Diliyle Felsefe” çalıştayına dilbilim ve felsefe alanlarında uzman, çok sayıda yerli ve yabancı akademisyen katıldı.

Açılışı Yay Grand Otel’in Konferans Salonunda gerçekleştirilen ve “Dil-Felsefe ilişkisi”, “Kürtçede Felsefi Kavramlar”, “Felsefe ve Politika”, “Kürtçe’de Felsefenin eylemi ve kabiliyeti”, “Kurmanci üç kitap örneğinde felsefi kavramların kullanımı” gibi ana başlıklar altında yapılan farklı oturumlarda sunumlar gerçekleştirildi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Erkol, Türkiye’de Yaşayan Diller Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Almanya, Suriye, Irak ve Hollanda üniversitelerinden araştırmacıların da katıldığı “Sosyal ve Beşeri Bilimlerde Kürtçe’nin Kullanımı: Kürt Diliyle Felsefe” çalıştayında açılış konuşmasını yapan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, Kürdolojinin; 2008 yılı Eylül ayı itibariyle kurulan Mardin Artuklu Üniversitesi'nin kuruluş felsefesi içindeki en önemli akademik bileşenini oluşturduğunu ifade etti.

Bunda, ümmetin dört ana lisanından biri olan Kürtçe'nin tarihi ve politik sebeplerden dolayı ihmale uğraması, mazlum bir lisan ve kültür haline düşmesi ve bunun yanında muazzam bir potansiyeli, enerjiyi, dinamizmi ihtiva etmesinin ana etkenlerden biri olduğuna işaret eden Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü, Kürtçe Felsefe Çalıştayı ‘nın Kürdolojideki çalışmaların en önemli ikinci basamağı oluşturduğunu söyledi.

 

Rektör Omay;

Dilbilim çalışmalarının, bir dilin kendisini medeniyet âlemine ispat etmesi, geliştirmesi ve ortaya koyması açısından önemli olduğunu vurgulayarak bunun farklı akademik alanlarda o lisanın olgunlaşmasıyla çok yakından ilişkili olduğunu belirtti.

Konuşmasında sık sık Muhyiddin İbn-i Arabi, Jean Paul Sartre, Descartes ve Mevlana Celaleddin-i Rumi’den alıntılar yaparak konuşmasını sürdüren Prof. Dr. Serdar Bedii Omay, felsefe çalışmasının aynı zamanda bir dil çalışması olduğunun da altını çizerek:

“Bu çalıştayın Kürt halkına, Türkiye Cumhuriyeti'ne, bölgemize ve evrensel değerlere katkı sağlayacak feyizli, verimli bir çalıştay olmasını diliyorum.” temennilerini dile getirdi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.