1-2 Haziran 2017 tarihleri arasında Antalya/Kemerde yapılan ve Türkiyenin en iyi 16 takımının yarıştığı Bocce petank küçük Erkekler kategorisinde Türkiye Finallerinde Süleyman Demirel Ortaokulu Türkiye 2.si ve Turgut Özal Ortaokulu ise Türkiye 3.sü oldu.
BOCCE SPORU NEDİR?
Bocce punto, raffa ve volo atış sistemleriyle sınırlandırılmış düzgün bir sahada sentetik bocce topları ile oynanan spor dalıdır. Oyun, toplan birbirine yaklaştırma (punto) ya da vurulacak büyük ve küçük topların önceden saptanması sonucu raffa ve volo atışı ile uzaklaştırma yöntemi ile oynanır. Böylece oyuncular bir veya birden fazla topla oynamaya devam ederek en yüksek puanı elde etmeye çalışırlar.
Bocce’nin uygulama açısından fizik, ruh ve zihin birliği ile bütünleşmiş, aynı zamanda konsantrasyon gerektiren özellikleriyle diğer spor branşları arasında farklı bir yeri vardır.
Yapısal olarak sağlam olan bir sporcunun yarışmaya motive olabilmesi ve konsantrasyonunun sağlanabilmesi için psikolojik yönden de sağlıklı olması gerekir. Belli bir antrenmandan sonra hareketlerin otomatikleşmesi, zihinsel esneklik kazanılması iyi bir bocce oyuncusunda olması gereken özelliklerdir.
OYUN KURALLARI
Uluslararası alanda kabul gören bocce için gerekli oyun alanları, açık alanlarda olduğu kadar mevcut kapalı spor salonları zemininde de değişiklik gerektirmeden kolayca kurulabilmektedir. İdeal oyun sahası ölçüleri; boy 26.50 m, genişlik 4.50 m, çevre yüksekliği 25-30 cm arasıdır. Taban yarı sentetik çeşitli malzemeler ve karışımlardan yapılmış, son derece düzgün ve pürüzsüz bir zemin şeklinde olmalıdır. Punto, raffa ve volo sistemleriyle ile sınırlandırılmış bu oyun sahasında sentetik bocce toplarıyla oynanan oyun, topların birbirine yaklaşması (punto) ve vurulacak büyük ve küçük topların önceden saptanarak raffa ve volo atışı ile uzaklaştırılması çabalarına dayanır. Böylece oyuncular bir veya birden fazla puan alana kadar oyun boyunca kendi toplan ile oynamaya devam ederek en yüksek puanı almaya çalışırlar.
Müsabakalar tekli, ikili ve üçlü takımlar arasında yapılır. Tekler dörder topla, çiftler ve üçlü takımlar ikişer topla oynarlar. Puanlama, karşı takımın toplarından büyük topun, küçük topa yakın olan top sayısının toplanmasıyla elde edilir. Müsabaka sonunda 15 puan alan takım galip gelir. Bocce bir yarışma sporu olmasının yanında bir okul sporu ve tatil yörelerinin vazgeçilmez branşlarından biridir. Spora 11-14 yaş arasında başlayanlar gençler, 17 yaşından büyükler ise büyükler kategorisinde yer alırlar. Oyun topları yuvarlak ve sentetiktir. Büyük top 107-113 mm çapında ve 920-1000 g ağırlığındadır (büyükler). Küçük top 4 cm çapında ve 50 gram ağırlığındadır.
ATIŞ SİSTEMLERİ
Atış sistemleri; punto, raffa ve volo olarak üçe ayrılır.
Punto Oyunu: Oyuncunun kendi topunu geçerli bölgeye daha önceden atılmış veya hakem tarafından başlama noktasına konmuş pallino’ya büyük topu yerden yuvarlamak suretiyle yakıştırmasıdır.
Raffa Oyunu: Rakip topa, kendi topuna veya pallino’ya yapılacak atışlarda, bowl’un önce yere, sonra vurmak istediği topa çarptırılarak uzaklaştırılmasıdır. Kural dışı veya vurulması gereken toplara isabet etmeyen toplar hakem tarafından oyun dışı bırakılır.
Volo Oyunu: Oyun alanı içinde bulunan ve yerleri hakem tarafından işaretlenmiş rakip top, pallino ve kendi topuna yapılacak volo atışında, vurulacak topun önüne hakem tarafından çizilen 40 cm teğetle top arasında yere temas ettirilerek veya direkt topa çarptırılarak uzaklaştırılmasıdır