DİKA Külliyede 11. Kalkınma Planı Tanıtım Toplantısına Katıldı

Türkiye'yi 2023 hedeflerine taşıyacak olan 11. Kalkınma Planı'nın tanıtım toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde yapıldı.

DİKA Külliyede 11. Kalkınma Planı Tanıtım Toplantısına Katıldı

Toplantıya Dicle Kalkınma Ajansı da (DİKA) Genel Sekreter başkanlığında, Birim Başkanları ve Koordinatörler katılım sağladı.

Başta Kalkınma Bakanlığı olmak üzere Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Bölge Kalkınma İdareleri ve Kalkınma Ajanslarının temsilcilerinin katıldığı programa, DİKA adına Genel Sekreter Yılmaz Altındağ’ın yanı sıra koordinatörler ve birim başkanları hazır bulundu.

11. Kalkınma Planı hazırlık çalışmaları tanıtım filmi ile başlayan toplantı programında, açılış konuşması Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan tarafından yapıldı. Plan hazırlıkları kapsamında yapılan çalışmalara ilişkin bilgiler veren Bakan Elvan, 2019-2023 dönemini kapsayacak planın hazırlanması için bir yıldır çok titiz bir çalışma yürütüldüğünü belirterek Kalkınma Bakanlığı ve Kalkınma Ajansları koordinasyonunda 12 binin üzerinde katılımcıyla 81 ilde 250 toplantı gerçekleştirildiğini söyledi. Bakan Elvan, hazırlık çalışmaları devam eden 11. Kalkınma Planı'na katılım süreçlerini sürekli geliştirme çabasında olduklarını belirterek, "11. Kalkınma Planı sadece Bakanlığımızın, sadece kamunun ya da sadece katkı ve katılım sağlayan ilgili tarafların planı değil, tüm vatandaşlarımızın, tüm Türkiye'nin planı olacaktır." dedi. Elvan, vizyon, strateji ve politikaları kapsayan 11. Kalkınma Planı'nın haziran ayında tamamlanarak Meclise sunulacağını ve 2019 yılından itibaren uygulamaya konulacağını bildirdi.

Başbakan Binali Yıldırım’da 11. Kalkınma Planı Tanıtım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, 2019-2023 dönemini kapsayacak kalkınma planının diğerlerinden farklı bir özelliğinin olduğunu, Cumhuriyetin 100. Yılına bu planla girileceğini belirtti. Başbakan Yıldırım, 11. Kalkınma Planı ile bilişim, enerji, ulaştırma ve tarım gibi ana sektörlerdeki alt yapı yatırımlarının devam edeceğini, bu sayede daha fazla üretileceğini, daha fazla istihdam ve ticaret yapılacağını vurguladı. Yıldırım, "Yeni yollar, tüneller, köprüler, demiryolları ve hava limanlarıyla ülkemizi dünyayla bütünleştirmeye devam edeceğiz. Rekabet gücümüzü geliştirmek, ticareti kolaylaştırmak, özellikle e-ticareti yaygınlaştırmak ve transit taşımada ülkemizin etkinliğini daha da artırmak için önümüzde çok büyük fırsatlar var" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan programda yaptığı ana konuşmada, "Kendi geleceğini planlamayan milletlerin başkalarının planlarının parçası olmaya mahkûm olduğuna inanıyorum" diyerek kalkınmayı planlı hale getirmenin önemine vurgu yaptı. Cumhuriyetin kuruluşunun yüzüncü yılında Türkiye ekonomisini dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmek için 2023 vizyonunu geliştirdiklerini belirten Erdoğan, "Bugün 2023'e beş kala artık daha uzun soluklu hedefleri benimseme, ortaya koyma aşamasındayız. 2053 ve 2071 vizyonlarını kendimize ufuk çizgisi olarak belirledik. Bu ufka doğru emin adımlarla yürürken, daha ziyade orta vadeli bir planlamayı ifade eden 2023'ü de gündemimize aldık" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelecek beş yıllık süreci kapsayacak ve 2023 hedeflerinin varış noktası olacak 11. Kalkınma Planı dönemini en iyi şekilde değerlendirmek gerektiğinin altını çizdi. Bu dönemde iş yapış biçimlerinden yatırımlara, kamu hizmetlerinden şehirleşmeye kadar atılan her adımda kalitenin birinci öncelik olacağını belirten Erdoğan, "Geçmiş tecrübelerimizden faydalanarak, toplumumuzun tüm kesimlerinin istek ve ihtiyaçlarına yönelik iddialı ve gerçekçi hedefler oluşturuyoruz. Bu kapsamda 11. Kalkınma Planı döneminde yenilikçi, yerli ve milli üretime dayalı, yüksek teknoloji üretir hale gelen güçlü bir ekonomik yapıyı oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu yapıyla savunma sanayi, ilaç ve yazılım alanları başta olmak üzere katma değeri yüksek pek çok sektörde söz sahibi olmayı hedefliyoruz" dedi.

Güncelleme Tarihi: 03 Mart 2018, 12:59

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER