banner113

Mardin’de sel felaketi

Mardin merkez Artuklu ilçesine bağlı Gökçe (Sellaxe) Mahallesi'nde dün gece aniden bastıran sağanak yağış, sele neden dolu. Derenin taştığı mahallede hayat adeta felç oldu.

Mardin’de sel felaketi
Mardin’de etkili olan yağışlar sele neden odu. Hayatı felç eden sel nedeniyle onlarca ev su altında kaldı, bazı araçlar sürüklendi, sel sularına kapılan hayvanların telef oldu, okullar tatil edildi.

Sel nedeniyle onlarca ev su altında kaldı. Etkili olan sel, çok sayıda otomobili önüne katarak sürükledi. Bazı vatandaşlar, araçlarını sel sularından korunmak amacıyla iple bağladığı görüldü.

Okulların da sel sularından nasibini aldığı mahallede okullar tatil edildi. Sel sularına kapılan birçok küçükbaş hayvan ise telef oldu.

Hayatın durma noktasına geldiği mahallede hasar büyük. Dün geceden beri sel sularıyla mücadele eden mahalleli, zararlarının karşılanmasını istiyor.

“Yalın ayakla camiye gidiyorum”

Yatısı ezanıyla birlikte yağan yağmurun ardından selin oluştuğunu kaydeden mahalleli Abdunnasır Yıldırım, “Allah’ın takdiridir, Allah beterinden korusun. Camiye gideceğim, halimizi görüyorsunuz, oluşan çamurdan dolayı yalın ayak camiye gidiyoruz.” dedi.

“Kanalizasyon borusu suyu kaldıramıyor”

Sel nedeniyle bahçe duvarının yıkıldığını ve ağaçların zarar gördüğünü, ev eşyalarının mahvolduğunu aktaran Göksel Yıldırım ise şunları söyledi:

“Dün evimizi sel bastı, evimi yeni yapmıştım, evim mahvoldu. Yaklaşık bin briket, 35 ağaç, 2 kamyon kum vardı, hepsi gitti. Askeri ücretle çalışıyorum, evimin hasarını nasıl gidereceğim, ne yapacağımı bilemiyorum. Yetkililere çağrıda bulunuyorum: evimin hasarımızın giderilmesini istiyorum. Kanalizasyon boruları suyu kaldıramıyor. Su gitseydi buralar bu şekilde zarar görmezdi.”

“Okulun içi tavana kadar su doldu”

Kanalizasyonların yetersiz olduğu için suyu kaldıramadığını ileri süren Abdüllatif Yıldırım, “200’lük borular koymuşlar, yetersiz, su almayınca dışarı taşıyor. Okul yere bitişik olduğu için tavana kadar su doldu, kantin diye bir şey kalmadı. Evlerin halini görüyorsunuz. Benim, babamın, kardeşimin ve yeğenlerimin evleri hepsi su bastı. Yaklaşık bir metre su içeri girdi. Bir araba sele kapıldı, köprünün altından çıkardık.” dedi..

“Tsunami gibi oldu her taraf suyla doldu”

Tsunami gibi her yeri bir anda su bastığını anlatan Mehmet Şah Çelik, “Çok büyük bir felaket yaşandı, çok şükür ki bir can kaybı olmadı. Bir araba suya kapılmış gidiyordu. Yetkililerden rica ediyoruz, derenin genişletilip betonlanmasını istiyoruz. Dün akşamdan beri gözümüze uyku girmemiş 5 defa üstümü değiştirmişim benle çocuklarım çamurun içerisindeyiz. Hayvanların bulunduğu ahır su içerisinde kalmış. Evim daha inşaat haliydi çimento briket ne varsa hepsini sel götürmüş. Şimdiye kadar kimse gelip halimizi sormamış. Zabıta gelip gidiyor, itfaiye ne yapacak? Yetkili olarak gelip de ilgilenen yok. Müteahhitler gelip burada kanalizasyon yapıyorlar. 200’lük boru yerleştirmişler. Sağlam yapılmamış, birçok yerde çöküyor. Allah’a şükür can kaybımız yok ama maddi hasar çok. Yüzlerce ev sular altında kaldı, hayvanlar telef oldu, arabalar gitti.” diye konuştu.

“66 yıllık hayatımda ilk defa böyle bir tufan görüyorum”

Yağmurun yağmasıyla selin oluştuğunu ve insanların perişan halde olduğunu belirten Adle Günay da, “Karşıdaki mahalle berbat olmuş, evler hayvanlar su altında kaldı. Komşumuzun 10 tane küçükbaş hayvanı suya kapılıp gitti. 66 yaşındayım, ilk defa böyle bir şey görüyorum. Bir tufan oluştu.” dedi. (M. Salih Keskin, Mehmet Aslan – İLKHA)

Güncelleme Tarihi: 09 Kasım 2018, 23:50

Furkan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER