banner113

Her Koşulda Kendini Temiz Tutabilen Lotus Bitkisine İmrenmemek Elde Değil

 
Biz insanlar, sürekli tozlu, çamurlu ortamlarda bulunursak kirleniriz. Temizlenmek için ise; temizlik malzemelerine ihtiyaç duyarız. Aynı şekilde kullandığımız eşyalar, tekstil malzemeleri ve binalar da sürekli kirlenir ve sürekli temizlememiz gerekir. Bu sebeple tozlu, çamurlu bölgelerde yetişmesine rağmen her zaman tertemiz olan Lotus Bitkisi, bu özelliği ilebilim adamlarının dikkatini çekmiştir.
 
Beyaz nilüfer olarak da bilinen Lotus Bitkileriyle birlikte yaratılmış, kendi yüzeyini temizleme sistemi şu şekilde gerçekleşir:Bu bitkiler, üzerlerine ufacık bir toz tanesi geldiğinde hemen yapraklarını sallayarak belirli noktalara doğru iter. Ve yaprağa düşen yağmur damlalarını toz tanelerinin bulunduğu yerlere yönlendirerek adeta tozları süpürmesini sağlar.Peki üzerine gelen tozu hangi algılama sistemi hissetmektedir? Beyni olmayan bu canlı, bunun nasıl toz olduğunu yorumlamaktadır?
Lotus bitkisinin temizlenmek için kullandığı sistem, bilim adamlarını üzerindeki kiri temizleyen bina yüzeyleri için araştırma yapmaya yöneltmiştir. Çalışmalar sonucunda bir Alman şirketi tarafından Lotusan ismiyle yağmur sularını kullanarak üzerindeki kiri temizleyen cephe kaplama malzemesi üretilmiştir. Hatta   ‘ deterjan kullanmadan 5 yıl boyunca kendini temiz tutacağı ‘ garantisiyle satışa sunulmuştur.

Aynı şekilde Amazon nilüferleri de mükemmel bir tasarımla yaratılmışlardır. Amazon nilüferleri, Amazon nehrinin bataklıkla kaplı dibinde yetişir. Yaşamak için ışığa ulaşmak zorundadır. Ayrıca nehrin dibinde ihtiyacı olan miktarda oksijen bulamayan Amazon nilüferlerinin yapraklarının su üzerinde olması çok önemlidir. Sanki bunu bilirmişçesine nehrin dibinden yüzeyine doğru uzanır, yüzeye ulaşınca büyümeyi bırakır ve tomurcuklar oluşturur. Tomurcuklar saatler içinde neredeyse 2 metreyi bulan yapraklara dönüşür. Böylece güneş ışığından daha çok faydalanabilir ve fotosentez yapabilirler.Amazon nilüferleri sahip olduğu suyla dolup batmaması için kenarları yukarıya kıvrık yaprakları ve bu yaprakların altında bulunan su deposu sistemi sayesinde su üzerinde durmaktadır. Bu özellikleriyle duba üzerinde duran iskelelere benzemektedirler. Oşinografi ve gemi mühendisliği gerektirecek bu bilgiyi, amazon bitkisi nereden biliyor, hangi fakülteyi bitirmiş?
Amazon nilüferleri de tüm canlılar gibi, yaşadığı ortam uygun özelliklerle yaratılmıştır.

YORUM EKLE