banner113

Barzani, ABD Savunma Bakanı Carter ile görüştü

ABD Savuma Bakanı Ashton Carter, "ABD ile Kürdistan Bölgesi arasında büyük bir ortaklık var. Bu ortaklık, Ortadoğu'da barışın kalıcı hale gelmesi ve istikrarın sağlanması için çok önemli." dedi.

Barzani, ABD Savunma Bakanı Carter ile görüştü
ABD Savuma Bakanı Ashton Carter, “ABD ile Kürdistan Bölgesi arasında büyük bir ortaklık var. Bu ortaklık, Ortadoğu’da barışın kalıcı hale gelmesi ve istikrarın sağlanması için çok önemli.” dedi.

Bugün sabah saatlerinde ABD Savuma Bakanı Ashton Carter ve beraberindeki heyet Erbil’e geldi.Carter’ı Erbil Uluslararası Havaalanı’nda Kürdistan Bölge Hükümeti Dışişleir Sorumlusu Felah Mistefa ve Peşmerge Bakanı Seyid Qadîr karşıladı.

Daha sonra Başkanlık Ofisine geçen ABD Savunma Bakanı Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani ile bir araya geldi. Basına kapalı yapılan toplantının sonuçları Kürdistan Bölgesi Başakanlık sitesinde yer aldı.

Sitede yer alan açıklamaya göre, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter’a, Irak ABD Büyülelçisi Stuart Jones ile ABD Erbil Konsolosu ve bir grup ABD’li askeri yetkili ve danışman eşlik etti.

Barzani ile Carter görüşmede, IŞİD’e karşı yürütülen uyumlu mücadele, Peşmerge Güçleri’nin ihtiyaç duyduğu silahların temini, Irak ve Suriye’de terörle mücadele ve Musul’u kurtarma operasyonunu ele alındı.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Erbil’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ABD ordusu ile Peşmerge güçleri arasındaki uyumlu işbirliği nedeniyle Barzani’ye teşekkür etti. İki taraf arasındaki “uyumlu işbirliğinin örnek teşkil edecek bir başarı” olduğunu belirten Carter, “Peşmergenin cesareti ve kahramanlığını hayretle takip ediyoruz. Teröristler karşısında elde ettiği zaferler takdire şayandır” ifadelerini kullandı.

ABD’nin, Peşmerge Güçleri’ne silah temin etmeye ve IŞİD’e karşı mücadelede Kürdistan Bölge Yönetimi  ile uyum içinde kalmaya devam edeceğini vurgulayan Carter, “ABD ile Kürdistan Bölgesi arasında büyük bir ortaklık var. Bu ortaklık, Ortadoğu’da barışın kalıcı hale gelmesi ve istikrarın sağlanması için çok önemli” değerlendirmesinde bulundu.

Kürdistan Bölge Başkanı Mesud Barzani de,Kürdsitan Bölge Yönetimi’ne yardımlarından dolayı ABD hükümeti ve halkına teşekkür ederek, şunları kaydetti: “Ortak çalışmayla büyük kazanımlar elde ettik. Peşmerge Güçleri ile ABD ordusu arasındaki uyum, çok yerinde ve isabetli olmuştur. Operasyonlarda sivil halka hiçbir zarar verilmemiştir. Peşmerge Güçleri, tüm özgür dünya adına terörizme karşı mücadele veriyor. Bu bizim için gurur kaynağıdır. Ancak terörle mücadele sadece bir tarafın savaşı değildir. Bütün tarafların savaşıdır. Ortak mücadele ile terörizme karşı büyük başarılar elde edebiliriz.”

Suriye ve Irak’taki terörle mücadelenin birbiriyle bağlantılı olduğunu vurgulayan Barzani, “Her iki ülkede de terör yenilmeli ve yok edilmelidir. Hiç kimse terörü diğer tarafa karşı bir kart olarak kullanamaz. Çünkü terörün ateşi ve zararı herkese ulaşır” görüşlerini dile getirdi.

Musul’un IŞİD’in denetiminden kurtarılmasına yönelik operasyon hazırlıklarına da değinen Barzani, şunları söyledi: “Musul’un demografisi göz önünde bulundurularak, şehirdeki etnik ve dini unsurlara büyük önem verilmelidir. Musul, yeni felaket ve musibetlerle karşı karşıya kalmamalıdır. Halkın hakları ve hukuku garantiye alınmalı.”

Görüşmede Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Qadîr, Dışilişkiler Sorumlusu Felah Mustafa, Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yawer ve Kürdistan Bölgesi yetkilileri de hazır bulundu.  (d.z)

http://www.basnews.com

Güncelleme Tarihi: 28 Temmuz 2015, 00:43

derik47

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER